ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,16. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

10.07.2020 9:15:00

Kandidátku v Libereckém kraji povede Jitka Volfová

Kandidátku v Libereckém kraji povede Jitka Volfová

Hnutí ANO staví v Libereckém kraji jako jedno z mála politických uskupení do čela své kandidátky pro podzimní krajské volby ženu.

Oblastní sněmy hnutí jednohlasně nominovaly na post lídra dosavadní statutární náměstkyni hejtmana Libereckého kraje a českolipskou starostku Jitku Volfovou. Nominaci potvrdilo Předsednictvo hnutí ANO 25. června v Praze.

„Jitka Volfová na kraji odvedla veliký kus práce. Jako náměstkyně, která má na starosti hospodaření kraje, udržela celé čtyři roky vyrovnaný rozpočet. Strategie, kterou nastavila, se osvědčila především v době koronavirové krize. Ta sice má na krajský rozpočet negativní dopad, ale zásadní je, že náš kraj nemusí zastavovat významné investice a oklepává se mnohem rychleji než ostatní regiony,“ říká k nominaci Jitky Volfové krajský předseda hnutí ANO Jaroslav Knížek s tím, že Jitka Volfová uspěla rovněž díky tomu, že je týmovou hráčkou, je pracovitá, pragmatická a nekonfliktní.

„Kandidaturu jsem dlouho zvažovala, protože jsem se v posledních čtyřech letech prakticky nezastavila. V mezičase jsem se stala babičkou a více času stráveného s rodinou mi prostě chybí. Přesto ale cítím ohromnou odpovědnost nejen vůči kolegyním a kolegům z hnutí ANO, kteří mě nominovali do čela kandidátky, ale především vůči obyvatelům Libereckého kraje,“ vysvětluje Jitka Volfová.

„Je tu ještě hodně věcí, které pro ně chci udělat. Ať už jsou z mé rodné České Lípy, Liberce a Jablonce, nebo třeba z Benecka, Kořenova či Osečné. Ráda bych, aby se lidem žilo dobře v každém koutě našeho regionu. Mým dlouhodobým cílem je dělat slušnou politiku pro všechny. Chci lidem pomáhat a mám jasnou představu, jak to udělat. Díky funkci starostky vím, co města a obce a jejich obyvatelé potřebují. Podařilo se nám sestavit skvělý tým, takže jedeme dál,“ doplňuje Jitka Volfová.

Hlavní téma zdravotnictví, dopravní obslužnost, sociální služby i sucho

Na druhém místě kandidátky najdete podnikatele, turnovského zastupitele a náruživého sportovce Jaroslava Knížka, na trojce pedagožku a libereckou radní Šárku Prachařovou a na čtyřce místostarostu České Lípy Martina Brože. První pětku uzavírá vodárenský specialista a jablonecký radní Stanislav Říha. „Považuji za nesmírně důležité, aby města a obce měly v krajském zastupitelstvu své zástupce, kteří by se tam prali za jejich zájmy. Pro kraj zase představují velice cennou zpětnou vazbu od lidí, kteří jsou občanům Libereckého kraje nejblíže,“ doplňuje Jitka Volfová s tím, že i toto je jeden z důvodů, proč do krajského zastupitelstva sama kandiduje.

Hnutí ANO v Libereckém kraji se chce v dalším volebním období věnovat rozvoji zdravotnictví, které spočívá zejména v modernizaci Krajské nemocnice Liberec. Hlavním cílem ale je, aby kvalitní lékařská péče byla dostupná po celém kraji, včetně pohotovostí. Podobně to je i s dopravní obslužností. „Zajištění veřejné dopravy stojí Liberecký kraj ročně více než 730 milionů korun. Snažíme se držet vysoký
standard, ale stále tu jsou oblasti, kde obyvatelé Libereckého kraje každý den řeší, jak se dostat do práce, na nákup nebo k lékaři,“ zdůrazňuje Jitka Volfová.

Za klíčový považují kandidáti hnutí ANO také rozvoj sociálních služeb v regionu, a to nejen ve smyslu dostatku míst v domovech pro seniory. „Chceme se zaměřit také na různé odlehčovací služby nebo zařízení pro osoby s poruchami autistického spektra.  Mezi námi žije mnoho lidí s různými zdravotními problémy a handicapy, kterým není věnována dostatečná pozornost. Tady spatřujeme zásadní roli kraje, který by měl i těmto lidem cíleně pomáhat,“ říká Jitka Volfová.

Mezi priority, se kterými jde hnutí ANO v Libereckém kraji do podzimních krajských voleb, patří i sucho a zadržování vody v krajině. „V posledních týdnech sice vytahujeme deštníky velice často, nesmíme se ale nechat zmást. Sucho, které udeřilo i v našem hornatém regionu v předchozích letech, si stále vybírá svoji daň. A proto je zásadní, abychom v podpoře zadržování vody v krajině pokračovali i v budoucnosti a byli jsme připraveni na další suché roky,“ vysvětluje Jitka Volfová.

Čtyři roky ve vedení Libereckého kraje

Jitka Volfová se stala statutární náměstkyní hejtmana Libereckého kraje po krajských volbách na podzim roku 2016. Na starost dostala kromě řízení rezortu ekonomiky také správu krajského majetku a informatiky. V rámci hospodaření se jí podařilo snížit úvěrové zadlužení kraje.  „Když jsem nastoupila, krajský dluh činil 748 milionů korun. Na konci tohoto roku by měl klesnout na 311 milionů. Rozhodně se tak ale neděje na úkor investic. Ty v roce 2016 činily 804 milionů korun a pro rok 2020 máme v plánu investice za 2,3 miliardy,“ vypočítává Jitka Volfová s tím, že hospodaření kraje opakovaně kladně ohodnotily ministerstvo financí a mezinárodní ratingová agentura Moody´s.

„V letech 2017 až 2020 jsme z Dotačního fondu Libereckého kraje rozdělili skoro 0,5 miliardy korun na podporu malých obcí, spolků a mnoho dalších organizací. Považuji za velmi důležité ve finanční podpoře každé jednotlivé obce a města v kraji pokračovat,“ komentuje dotační aktivity kraje Jitka Volfová.

Jako statutární náměstkyně se zaměřila také na prodej nepotřebného krajského majetku nebo na vytvoření detailního registru krajských budov, který kraji výrazně usnadňuje kontrolu a investice do vlastního majetku. Pod jejím vedením se podařilo kraji koupit strategické pozemky například pro nový heliport zdravotnické záchranné služby v Liberci nebo pro Integrované výjezdové centrum v Turnově. Miliony korun se jí podařilo ušetřit díky energetickým opatřením v rámci oprav krajských budov. A stála rovněž u spuštění nového modulu Digitální mapy veřejné správy „Stavební úřad“, který pomocí chytrých map pro města a obce, občany i stavebníky urychluje agendu stavebních úřadů.

K srdečním záležitostem Jitky Volfové patří například revitalizace bývalého vojenského prostoru Ralsko, kde se už zbouralo 17 budov v havarijním stavu a dalších 10 by se mělo zbourat ještě letos, nebo S.O.S portál Libereckého kraje, kde lidé najdou radu v případě těžké životní situace. Portál se stal inspirací například pro Pardubický kraj. Lhostejná jí není ani bezpečnost občanů, a proto kraj mimo jiné  prodává městům a obcím pozemky podél silnic, aby na nich stavěly chodníky.

„V Libereckém kraji máme dobře našlápnuto. Nesmíme se ale zastavit, a proto chceme požádat občany, aby nám dali důvěru rozdělané projekty dokončit. Celý náš tým s Jitkou v čele pro to potřebné předpoklady rozhodně má,“ uzavírá dvojka kandidátky Jaroslav Knížek.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama