Adam Zábranský

  • Piráti
  • Hlavní město Praha
  • transparentnost
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -2,2. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

28.01.2019 13:27:00

Větší počet pozemků pro bydlení

Větší počet pozemků pro bydlení

Rada hlavního města schválila urychlené vypracování přehledu pozemků vhodných pro bytovou výstavbu.

Rada hl. m. Prahy na dnešním jednání uložila Institutu plánování a rozvoje hl. m. Prahy  (IPR), aby v následujícím půl roce vypracoval dva dokumenty týkající se nové bytové výstavby. Konkrétně vznikne aktuální přehled pozemků ve výhradním vlastnictví Prahy, které jsou vhodné pro novou bytovou výstavbu. Druhým dokumentem bude přehled vybraných brownfieldů, ze kterého vyplyne, které z těchto ploch, nebo jejich částí, lze skutečně využít pro výstavbu v následujících letech.

„Současná koalice se ve svém programovém prohlášení k podpoře dostupnosti bydlení zavázala. Konkrétně uvádíme, že systematicky vytipujeme a připravíme, především v územně-plánovací rovině, vhodné pozemky pro novou bytovou výstavbu. Podklady musí být dostatečně praktické a realistické, aby s nimi mohlo vedení města průběžně pracovat,“ vysvětluje první náměstek hl. m. Prahy Petr Hlaváček a dodává: „Obecným cílem je vytvořit podmínky pro rychlé navýšení nabídky nových bytů, kterou lze s ohledem na současné potřeby poptávky považovat za nedostatečnou, a tím snížit tlak na růst cen bydlení - a to jak cen bytů, tak nájmů.“

Stejně jako při vytipovávání vhodných pozemků pro bytovou výstavbu, které IPR prováděl již v minulém volebním období (jednalo se o pozemky pro účely veřejné bytové výstavby se sociálním aspektem), budou i nyní klíčovými výběrovými kritérii především vlastnictví pozemku a možnost jeho využití na základě platného územního plánu.

„V první fázi budou vytipovávány pouze pozemky, které jsou ve výhradním vlastnictví hlavního. Města Prahy, a to včetně těch, které byly svěřeny městským částem, a které umožňují výstavbu bydlení. V druhé fázi, do konce června tohoto roku, budou vytipované pozemky dále posuzovány z hlediska urbanistického a jejich kapacit pro předpokládanou výstavbu. Výsledkem by měl být výrazně větší počet pozemků určených pro bydlení než v původní analýze,“ říká radní pro oblast bytového fondu Adam Zábranský.

Vytipování pozemků pro bytovou výstavbu navazuje na Strategický plán hl m. Prahy (Aktualizace 2016), v jehož rámci je podpora dostupného bydlení definována jako jedna z intervenčních oblastí.

„Nedostatek bytů je zásadním a dlouhodobým problémem Prahy, proto chceme zvýšit nabídku bytů na trhu tím, že podpoříme bytovou výstavbu na pozemcích, které Institut plánování a rozvoje vytipuje, a to jak bytů nájemních, tak družstevních. Zároveň je ale nutné výrazné zrychlení povolování bytové výstavby především legislativními opatřeními. To vše může zvýšit dostupnost bydlení v Praze,“ upřesňuje radní pro podporu bydlení a legislativu Hana Kordová Marvanová.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama