Andrej Babiš

  • ANO 2011
  • Ústecký kraj
  • poslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 1,91. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

24.08.2019 15:05:00

Byl jsem detailně seznámen s akvizicí, týkající se nových vrtulníků

Byl jsem detailně seznámen s akvizicí, týkající se nových vrtulníků

Čeští vrtulníkáři by měli dostat stroje Venom a Viper, oznámili v Náměšti premiér Babiš s ministrem Metnarem.

 Předseda vlády Andrej Babiš dnes navštívil 22. základnu vrtulníkového letectva Sedlec, Vícenice u Náměště nad Oslavou. V doprovodu ministra obrany Lubomíra Metnara, náčelníka Generálního štábu AČR armádního generála Aleše Opaty a velitele vzdušných sil AČR generálmajora Petra Hromka se seznámil s činností základny, leteckou technikou a jejími úkoly.

Kromě představení strojů Mi-24/35, Mi-171Š a W-3A Sokol, které v současné době čeští vojáci využívají, byla hlavním cílem návštěvy diskuse o nových dvanácti vrtulnících, jejichž pořízení je jedním z hlavních strategických vyzbrojovacích projektů.

„Byl jsem detailně seznámen s akvizicí týkající se nových vrtulníků. Mělo by jít o čtyři bitevní a osm přepravních moderních strojů. Vojáci je potřebují. Chceme, aby se nákup realizoval co nejdříve. Dodávky by měly začít v roce 2023,“ řekl premiér Babiš.

„Posoudili jsme obdržené nabídky a na základě armádního doporučení jsme se rozhodli pro variantu, která zahrnuje osm víceúčelových vrtulníků UH-1Y Venom a čtyři bojové stroje AH-1Z Viper. Smlouvu bychom chtěli uzavřít do konce roku,“ uvedl ministr Metnar.

„Na základě doporučení expertní komise jsme vyhodnotili, že se nám nejlépe jeví systém, který je pojmenován H1, což je kombinace vrtulníků Venom a Viper. Tato konfigurace nabízí veškeré schopnosti, které jsme požadovali,“ doplnil generál Opata.

Kontrakt je v hodnotě 14,5 miliardy korun. V ceně nabídky je kromě vrtulníků také jejich vybavení zbraňovými systémy, munice, údržba a zaškolení a výcvik personálu.

Po dokončení nezbytných procesních úkonů uvnitř resortu obrany předloží Lubomír Metnar návrh na uzavření smlouvy G-G (vláda-vláda) české vládě.

Dvě nabídky na nákup vrtulníků obdrželo ministerstvo od americké vlády na konci června. Američané nabídli buď 12 víceúčelových vrtulníků UH-60M Black Hawk, nebo osm víceúčelových strojů UH-1Y Venom spolu se čtyřmi bojovými AH-1Z Viper.

Nové stroje od společnosti Bell, které jako ucelený bojový systém využívá americká námořní pěchota, splňují tři základní armádní požadavky - palebnou podporu pozemních sil, přepravu vojáků a přepravu raněných. Ve výzbroji postupně nahradí stroje Mi-24/35 ruské výroby.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama