Andrej Babiš

  • ANO 2011
  • Ústecký kraj
  • poslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 1,91. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

15.05.2019 17:56:00

Děláme maximum, abychom kůrovce porazili

Děláme maximum, abychom kůrovce porazili

České lesy devastuje kůrovcová kalamita.

Seznámit se s aktuální situací a způsoby boje proti šíření lýkožrouta smrkového v jednom z nejvíce postižených regionů, se ve středu 15. května 2019 vydal premiér Andrej Babiš s ministrem zemědělství Miroslavem Tomanem, ministrem životního prostředí Richardem Brabcem, ministryní financí Alenou Schillerovou a ministrem dopravy Vladimírem Kremlíkem do lesů v okolí vodní nádrže Švihov.

Členové vlády si v doprovodu hejtmana Kraje Vysočina Jiřího Běhounka, generálního ředitele státního podniku Lesy ČR Josefa Vojáčka, starostů okolních obcí a dalších zainteresovaných osob prohlédli několik kůrovcem zasažených lokalit. Předseda vlády se zajímal například o způsob ošetření napadených vytěžených stromů, situaci v obchodu s dřívím, o možnosti ochrany lesa proti škůdcům a působení zvěře či o dopady kalamity na zásoby vody v krajině.

„Skutečně vidíme, jak naše vláda konkrétně bojuje proti kůrovci. Myslím, že jsme se dnes dozvěděli o velice konkrétních opatřeních, dokonce jsme toho kůrovce i viděli, měli jsme ho v ruce. Bohužel, v minulosti jsme to trochu zanedbali, ale mám pocit, že teď skutečně děláme maximum pro to, abychom kůrovce perspektivně porazili, a to různými způsoby,“ konstatoval premiér.

Mezi tématy byly i aktuální situace se zalesňováním holin a finanční podpora lesního hospodářství ze státního rozpočtu. Ministerstvo zemědělství na tyto účely vyčlenilo v roce 2017 650 milionů korun, loni 700 milionů a letos plánuje poskytnout zhruba 1,15 miliardy korun. „Je to program i pro obce i pro soukromé firmy a soukromé vlastníky lesů. Samozřejmě řešíme i problematiku vody. Za mě to byla velice dobrá akce pro nás, kteří jsme mohli poprvé vidět ta konkrétní opatření. Já jsem spokojený, že naše vláda a také pan generální ředitel Lesů ČR děláme maximum, abychom kůrovce porazili,“ uvedl Andrej Babiš.

Předseda vlády pak spolu s ministry symbolicky zasadili několik dubů. „Je důležité, že vysazujeme nové listnaté stromy, hlavně duby a buky. Sami jsme si to mohli dnes vyzkoušet. A že děláme opatření z hlediska vody, program Vrátíme vodu do lesů, to také finančně podporujeme. Máme tu Národní koalici boje proti suchu, kde jsou také velmi konkrétní opatření. Za vládu jsou tu nejdůležitější osoby a myslím, že konečně můžeme konkrétně veřejnosti ukázat, co všechno děláme proti kůrovci a proto, abychom neměli problém s vodou,“ poznamenal.

Další informace naleznete v tiskové zprávě Ministerstva zemědělství ZDE.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama