Andrej Babiš

  • ANO 2011
  • Ústecký kraj
  • poslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 1,91. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

16.09.2021 19:09:00

Máme plán, jak všechno stihnout

Máme plán, jak všechno stihnout

Projev na 118. schůzi Poslanecké sněmovny 16. září 2021 – odpověď na interpelaci poslance Pražáka k postupu digitalizace státní správy

 Děkuji za dotaz. Ano, doprava, doprava, jasně. Já jsem o tom mluvil, že je velká škoda, když jsme vstupovali do Evropské unie, že nikdo nepřišel z Evropské komise a neřekl: Hele, vy byste potřebovali - v roce 2020 - ty rychlovlaky, Berlín-Praha-Brno-Vídeň-Bratislava-Budapešť-Varšava. A až do nástupu vlády, naší vlády v podstatě, se totální výstavba zastavila v roce 2010. A teď samozřejmě se to snažíme dohnat.

Když jsem se stal ministrem financí, jasně jsem řekl, že neexistuje, aby byl nějaký projekt na dopravu, na který by nebyly peníze. Co se týče digitalizace, tak my jsme, ano, slibovali usnadnit komunikaci občanů, a v programovém prohlášení jsme se zavázali k celé řadě úkolů v oblasti elektronizace a digitalizace dopravních agend, a uspěli jsme. Nový mýtný systém funguje od prosince 2019, elektronická dálniční známka od konce roku 2020, včetně toho, že si jí můžete koupit na internetu přes mobil. Blížící se termín STK chodí do datové schránky on-line, lze zjistit stav ujetých kilometrů svého auta na adrese www.kontrolatachometru.cz.

Řidiči připojení na portál občana mohou od února 2019 zjistit stav svého bodového konta, detaily ke svým řidičským oprávněním, nebo přehled o končící platnosti řidičského průkazu a další informace k registru vozidel. 1. června 2021 jsme spustili ePodání žádosti o výměnu řidičáku on-line přes portál občana. To je vůbec první taková žádost spojená s vydáním dokladů v České republice. A už ji využilo skoro 10 tisíc motoristů. Navíc si každý může nastavit, aby dostával všechna upozornění esemeskou nebo e-mailem.

Kdo si chce řidičák vyřídit radši osobně, už s sebou nemusí nosit papírovou fotografii, protože se buď použije již zdigitalizovaná fotografie z jiných registrů nebo občana vyfotí na místě úředník. Ostatně elektronické objednání na úřad již na většině míst funguje. Od prosince 2020 můžeme cestovat po železnici s více dopravci na jeden cestovní doklad OneTicket. Platí na 99 % procent vlaků a už se prodalo více než tři čtvrtě milionu jízdenek. Jsou zde i další agendy, které jsme elektronizovali. Státní plavební správa umožňuje elektronicky požádat o průkaz vůdce malého plavidla, nebo se přihlásit na zkoušku. Od prosince 2020 se provozovatelé dronů registrují do elektronické databáze Úřadu pro civilní letectví. Piloti si mohou on-line zarezervovat termín pro zkoušky nebo nahlížet do leteckého rejstříku.

Vydáváme elektronické verze pilotních a technických průkazů, sportovních létajících zařízení přes portál zprávy Letecké amatérské asociace České republiky a podobně. Všechno jsme již zavedli. Elektronizace dopravních agend tím ale samozřejmě nekončí. Naším cílem je, aby si lidé nejen podávali žádost o určitý doklad či průkaz elektronicky, ale aby mohli též elektronicky doložit všechny potřebné dokumenty, zaplatili správní poplatek a doklad jim byl poté doručen bez jediné návštěvy úřadu. A máte pravdu, že podle digitální ústavy mají lidé nejpozději začátkem roku 2025 komunikovat se státními úřady elektronicky. Ale my máme plán nejen pro dopravu, jak samozřejmě všechno stihnout. Děkuji.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama