Andrej Babiš

  • ANO 2011
  • Ústecký kraj
  • poslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 1,91. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

21.09.2022 10:57:00

Na rozdíl od vlády má hnutí ANO jasno

Na rozdíl od vlády má hnutí ANO jasno

Komentář na facebookovém profilu k řešení energetické krize

 Bezradná Fialova vláda se po více než půl roce rozhodla hasit požár energetické krize, který svou nečinností nechala rozhořet do dnešních obludných rozměrů. Vláda přitom ještě zjara měla spoustu příležitostí vybrat zatáčku. Místo toho jen zabedněně přihlížela, jak ostatní, mnohem zadluženější země prosazují ochranná opatření ostošest. To je i důvod, proč Česko, které vyrobí víc elektřiny, než spotřebuje, má jedny z nejvyšších cen v Evropě.

Hnutí ANO už 18. února mj. vyzývalo k zastropování cen elektřiny po vzoru Slovenska nebo k odpuštění poplatků za obnovitelné zdroje. Fiala a jeho ministři to vehementně odmítali a vysmívali se nám. Teď těsně před volbami mají strach, tak obojí zavádějí, když už je deset minut po dvanácté. Navíc způsobem, který nemyslí na občany, ale na zájmy energetických firem.

Místo toho, aby si vláda vyšlápla na výrobce elektřiny a zdanila jejich naprosto nepřiměřené zisky, které jsou vyšší o stovky procent, rozhodla se zastropovat ceny u obchodníků s energiemi. To znamená, že pokud obchodník nakoupí dráž, než je nastavený strop, stát to kompenzuje. Tedy zvýší státní dluh, což zaplatí daňoví poplatníci. Výrobcům jejich bezpracné miliardy stát nechá a ještě jim stát další miliardy půjčuje. Takže jediní, kdo na krizi vydělávají, jsou energetičtí giganti. Vládou navrhované zastropování ceny na 6 000 Kč za MWh není žádné terno. S připočtením dalších poplatků lidé budou reálně platit 7 000 až 9 000 Kč za MWh. Průměrná domácnost, která za rok spotřebuje necelé 3 MWh, na elektřině zaplatí cca 25 tisíc korun ročně. Pokud jde o firmy, o zastropování cen ministr Síkela neuvažuje. Jen chce 8 000 vybraným podnikům rozdělit 30 miliard. Podle jakých kritérií, se neví. Prostě ukázkový komunikační chaos typický pro tuto vládu. Navíc vytváří ideální prostředí pro korupci.

Na rozdíl od vlády má hnutí ANO jasno. Navrhujeme podle zastropování cen na Slovensku nařídit cenu elektřiny od výrobců za 1 500 Kč za MWh, což by jim zajistilo velmi slušný, 300procentní zisk. Jde o jeden z 28 konkrétních bodů, jak bychom se letos a příští rok k energetické krizi postavili my, kdybychom byli ve vládě. Patří mezi ně zrušení či alespoň zastropování ceny emisních povolenek, prodloužení těžby uhlí do roku 2043 či dotace 200 tisíc na výměnu staršího plynového kotle za tepelné čerpadlo.

Pokud jde o okamžitou úlevu lidem, u základních potravin bychom snížili DPH z 15 na 5 procent a zastropovali bychom ceny. Příspěvek 5 000 Kč za každé nezaopatřené dítě do 26 let, nejen do 18 let, bychom vypláceli měsíčně do dubna 2023. Všem důchodcům bychom vyplatili jednorázový příplatek 6 000 Kč a navýšili bychom rodičovský příspěvek z 300 na 400 tisíc Kč. Handicapovaným bychom zvýšili příspěvek na mobilitu z 550 Kč na 2 000 Kč měsíčně, dočasně zavedli MHD zdarma a odpustili rozhlasové a televizní poplatky důchodcům či zdravotně postiženým. Peníze bychom získali zdaněním obřích zisků energetických společností a bank, využili bychom desítky miliard vybraných navíc na daních i miliardy eur z evropských fondů, které zajistila ještě naše vláda. A samozřejmě nerozdělený zisk ČEZ. Místo konkrétní, účinné a rychlé pomoci premiér Fiala a jeho sestava nabídli lidem jen ideologické fráze, neefektivní pomoc a rady o svetrech. Naštěstí v nadcházejících volbách to lidé vládě mohou spočítat, vymést z radnic a Senátu kandidáty pětikoalice a panu Fialovi a jeho sestavě vystavit účet za jejich neschopnost a bezradnost.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama