Bc. František Elfmark, DiS.

  • Piráti
  • Uherské Hradiště
  • zastupitel města
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,8. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

04.02.2021 13:49:00

Inspekce v kauze Bečva pochybila a ředitel Geuss by měl převzít odpovědnost

Inspekce v kauze Bečva pochybila a ředitel Geuss by měl převzít odpovědnost

Zástupci Zlínského a Olomouckého kraje se zúčastnili Výboru životního prostředí.

Včera proběhl plánovaný Výbor pro životní prostředí na kterém se řešila také otrava řeky Bečvy. Výboru se zúčastnil jak radní pro životní prostředí Olomouckého kraje Martin Šmída, tak statutární náměstkyně hejtmana Hana Ančincová. Na výboru bylo hlasováno také o odvolání současného ředitele ČIŽP.

Řeka Bečva byla otrávena v záři a stále není známý viník této havárie. Na výboru byl několikrát interpelován ministr pro životní prostředí Richard Brabec. „Na výboru jsem interpeloval pana ministra a vyzval, aby byl jak Olomoucký kraj, tak i veřejnost lépe informována. Pan ministr také reagoval na můj dřívější dotaz, kde souhlasil, že výklad současného vodního zákona není zcela jasný a přislíbil, že připraví změnu vodního zákona do konce února tak, aby bylo jasné, který orgán má takovou havárii řídit. Chci mít jistotu, že příště se bude postupovat lépe, ” komentuje radní pro životní prostředí Olomouckého kraje Martin Šmída.

Výbor se také zabýval odvoláním ředitele ČIŽP Erika Geusse. Jeho odvolání o jeden hlas neprošlo. „Pochybný postup prošetřování kauzy otravy řeky Bečvy musí nést následky. Jsem za jedno s návrhem Zastupitelstva města Valašského Meziříčí a s návrhem mého kolegy poslance Františka Elfmarka, který dnes navrhl odvolat šéfa inspekce životního prostředí Geusse,” tvrdí statutární náměstkyně hejtmana Zlínského kraje Hana Ančincová.

Výboru se zúčastnil také jediný Pirátský poslanec ze Zlínského kraje František Elfmark, který je rovněž členem Výboru pro životní prostředí. „V případu zářijové otravy Bečvy stále čekáme na odhalení původce. Odborníci zdůrazňují důležitost včas odebraných vzorků, které měla inspekce zajistit, ale nezajistila. Česká inspekce životního prostředí navíc již několik měsíců mlčí a v přímém rozporu s informačními zákony odmítá zveřejnit některé své úkony a zjištění. Tohle, vedle dlouhodobých systémových nedostatků, považuji za pochybení inspekce a ředitel Geuss by měl převzít odpovědnost,“ doplnil zpravodaj bodu, František Elfmark.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama