Bc. Jan Gabriel

ředitel Domu seniorů Liberec - Františkov, předseda APSS LK
  • BPP
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,89. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

27.01.2015 12:20:47

27. leden – Den osvobození koncentračního tábora v Osvětimi

27. leden – Den osvobození koncentračního tábora v Osvětimi

O tomto koncentračním táboře bylo snad řečeno skoro vše. Dnešní den je dnem, kdy došlo k osvobození tohoto tábora. Mělo přinést svobodu těm, kteří přežili.

 Jen nám dnes asi úplně nedochází všechny útrapy a hrůzy, které tam museli lidé prožít. Nelze si ani v nejhorším představit, jaké stopy to muselo zanechat v jejich duších. Vidět šot v televizi nestačí. Přečíst si knihu je poučné a potřebné, ale ani to nám zdaleka neodhalí vše. Osvobození bylo jen částečné. Duše i těla byla nezapomenutelně poznamenána.  Vždy si říkáme, že je doba, kdy poučení z toho, co se odehrálo, je právě v tento čas aktuální. Ale je to tak, že příběhy těchto lidí nesmí být zapomenuty nikdy, že aktuální jsou každý den, každou hodinu i minutu. Lidí, kteří přežili a mohou podat svědectví, je stále méně. Nesmíme zapomenout, co se odehrálo, a co k tak šíleným věcem vedlo. Nedopusťme zapomnění, ale památku všech hrůz války připomínejme sobě, svým dětem, svým vnukům i pravnukům. A pamatujme, že ti, co přežili, se již nikdy nevrátili do normálního světa a života. Vždy si ponesou v sobě vše, co prožili, co jim ta doba vzala, o co je připravila, a jak je poznamenala. Mysleme na to. Patří jim naše hluboká úcta, náš vděk, naše uznání a pochopení.

Jan Gabriel

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama