Bc. Jan Pošvář

  • Piráti
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,63. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

10.09.2021 14:58:56 - Ema Fík

Stále se mluví se o robotizaci a digitalizaci

Jak to ale zahýbe s pracovním trhem? Proč toto nikdo nezmiňuje? Bude pak pro lidi, mám na mysli hlavně generace, co moderní technologie tak neovládají práce?

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

16.09.2021 11:51:10 - Bc. Jan Pošvář
Dobrý den,

v současné době je nedostatek pracovníků hlavně v továrnách, např. v roce 2019 bylo nejvíce volných míst v ČR v oboru obsluha strojů a zařízení, které by se dali právě nahradit robotizací.
V roce 2016 si nechala vláda zpracovat studii nazvanou Národní iniciativa Průmyslu 4.0, kde je tabulka nejvíce ohrožených pracovních míst robotizací. Tam je docela překvapivé to, že podle studie budou nejvíce ohrožené, díky robotizaci a digitalizaci, profese jako úředníci, admin.pracovníci, řidiči motorek a osobních aut, pokladní a dokonce i pracovníci v lesnictví. Naopak přibudou nové pracovní pozice, někdo musí roboty vyrábět, někdo je musí programovat, opravovat atd. Je zřejmé, že robotizace a digitalizace přinese úbytek pracovních míst, ale zároveň díky
zavádění  nových  technologií  vzniknou  nové  obory  a  nová  místa.  Otázkou  je,  zdali
vznikne dostatek míst, aby mohla nahradit „ztracené” profese. U robotů se očekává, že budou efektivnější než lidé, budou mít menší procento chybovosti a zamezí problémům s fluktuací zaměstnanců. Roboti však nemohou nahradit veškeré práce a určitě nenahradí činnosti, kde je potřeba kreativita, rozhodování, emoční inteligence a lidský přístup.

S pozdravem

Jan Pošvář