Bc. Lubomír Franc

  • SOCDEM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,69. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

24.08.2016 5:31:00

Kapacita výcvikových středisek ZZS v kraji je nedostatečná

Kapacita výcvikových středisek ZZS v kraji je nedostatečná

Královéhradecký kraj plánuje investovat do výcviku zdravotnické záchranné služby

 Přípravu projektů modernizace středisek pro vzdělání a výcvik zdravotnické záchranné služby schválila Rada Královéhradeckého kraje. Záměry plánují přístavbu k heliportu letecké záchranné služby, pořízení simulačních technologií, které dopomůžou ke zvýšení připravenosti pro řešení krizových situací i rekonstrukci a vybavení dalšího výcvikového střediska při nové výjezdní stanici v Krkonoších. Předpokládaný rozpočet modernizace se odhaduje asi na 28 milionů korun.

„Cílem projektu je rozvíjet specifické dovednosti zdravotníků, a rovněž i spolupráci zdravotnické záchranné služby s ostatními složkami Integrovaného záchranného systému při řešení mimořádných událostí,“ řekl hejtman Královéhradeckého kraje Lubomír Franc. „Pro investici se kraj rozhodl z toho důvodu, že kapacita výcvikových a školicích středisek zdravotnické záchranné služby v Královéhradeckém kraji je nedostatečná a neodpovídá skutečně moderní technice využívané při ostrých zásazích,“ odůvodnil Franc.

V rámci jednoho projektu by mělo dojít k přístavbě prostor u heliportu Letecké záchranné služby Hradec Králové a k pořízení simulátorů práce v obtížných podmínkách, lezeckého trenažéru a souvisejícího vybavení. V objektu heliportu v současnosti probíhají vzdělávací semináře pro záchranáře a lékaře ZZS KHK či například pro členy horské služby. Tyto prostory ale nemají dostatečnou kapacitu a ani zde není možné provádět nácvik zásahů. Projekt rovněž počítá s pořízením simulačních technologií a vybavení, které jsou nezbytné pro výuku a odbornou přípravu zdravotnických složek. Kromě toho by měla být modernizována i Věž vzdělávacího a výcvikového střediska Hradec Králové, která získá dohromady 11 nových simulátorů. Oba tyto projekty vyjdou dohromady asi na 13 milionů korun.

Dotace by měla činit 90 procent nákladů

Součástí modernizace je i připravovaný projekt na vybudování výjezdového stanoviště ZZS KHK v lokalitě Temný Důl, v rámci kterého by měla díky revitalizaci jednoho ze dvou stávajících objektů na území Temného Dolu v obci Horní Maršov vzniknout nová výjezdová základna. V rámci plánované rekonstrukce druhého objektu by mělo dojít také k modernizaci a dovybavení vzdělávacího a výcvikového střediska pracovníků ZZS KHK. Náklady na třetí projekt zaměřený na výcvik a vzdělávání jsou odhadovány asi na 15 milionů korun.

Celkově jsou všechny tři projekty na modernizaci výcvikových středisek odhadovány asi na 28 milionů korun. Ve všech případech plánuje kraj žádat o evropskou dotaci z Integrovaného regionálního operačního programu, která by měla činit 90 procent celkových nákladů.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama