Bc. Lucie Šafránková

poslankyně, místopředsedkyně Výboru pro sociální politiku
  • SPD
  • Jihomoravský kraj
  • poslankyně
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,2. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

08.07.2020 7:33:00

Bum, bác. Vláda se probudila a přišla s něčím, co navrhuji od března

Bum, bác. Vláda se probudila a přišla s něčím, co navrhuji od března

Finanční bonus konečně přísluší i zaměstnancům, pracujícím na dohody o provedení práce a na dohody o pracovní činnosti včetně živnostníků a společníků s.r.o. Našla jsem ale další nespravedlnosti a podávám pozměňovací návrh.

Po dlouhodobé nečinnosti a arogantně odmítavém postoji přichází česká vláda čtyři měsíce po vypuknutí nouzového stavu pandemie koronaviru do Poslanecké sněmovny s novelou zákona o kompenzačním bonusu, která by – konečně! – přiznala určitou finanční pomoc i zaměstnancům pracujícím na dohody o provedení práce a na dohody o pracovní činnosti a taktéž živnostníkům a společníkům s.r.o., kteří na tyto dohody, vedle svého podnikání a často z nutných existenčních důvodů, také částečně pracují. Ti byli dosud po celou dobu pandemie bez jakékoli pomoci a podpory ze strany státu, mnozí z nich pak dokonce zcela bez příjmu.

ANO, ČSSD a KSČM mě zdili

Já osobně za tuto věc důsledně bojuji od poloviny března, od samého počátku nouzového stavu. Jménem SPD jsem v této záležitosti podala opakovaně několik pozměňovacích návrhů k jednotlivým speciálním „koronavirovým“ zákonům, které ovšem vládní poslanci ANO, ČSSD a KSČM vždy zamítli. Stejně zamítli náš návrh na zařazení mimořádného bodu na jednání Sněmovny, který by se zabýval právě akutní pomocí těmto skupinám občanů. Vláda je dodnes zcela ignorovala a diskriminovala a teď se pokrytecky tváří jako spasitel, který je přichází zachránit. Nic není vzdálenějšího realitě. Tato pomoc zaprvé přichází neuvěřitelně pozdě. Většina občanů, kterých se má týkat, už se dostala do vážných existenčních problémů. Museli se za nevýhodných podmínek zadlužit anebo i dost složitým a ponižujícím způsobem žádat, mnohdy neúspěšně, o sociální dávky. Přitom jde o poctivé pracující lidi, kteří léta platí daně a pojistné odvody.

Já to tak nenechám

Vládní návrh navíc obsahuje různé nedostatky. Největším z nich je to, že na kompenzační bonus pro tzv. osoby samostatně výdělečně činné (OSVČ) opět nemají nárok živnostníci (resp. ve „své“ kategorii zákona ani společníci s.r.o.) přivydělávající si na částečné pracovní úvazky v klasickém zaměstnaneckém poměru. To třeba v praxi znamená, že živnostník, který pracuje na nějakou formu takové „pojištěné“ dohody – s příjmem například 10 000 Kč měsíčně – nyní na finanční pomoc od státu nárok mít bude, kdežto živnostník, který teoreticky dělá úplně tu samou práci se stejným příjmem, ovšem v rámci zaměstnaneckého poměru, nikoli. To je nelogické a nespravedlivé.

Nelenila jsem a podala pozměňovací návrh

Podala jsem proto k vládnímu materiálu pozměňovací návrh, který by tuto diskriminaci odstranil a který by tuto finanční pomoc, kompenzační bonus pro OSVČ v celkové výši 44 500 Kč, přiznal i živnostníkům (a společníkům s.r.o.) s částečnými pracovními úvazky – a to do měsíčního hrubého příjmu ve výši 14 600 Kč. Cílem mého návrhu je tedy odstranit diskriminaci uvnitř určitých skupin živnostníků a podnikatelů v přístupu k finanční pomoci státu a ke kompenzacím ztrát jejich příjmu v důsledku omezujících opatření nouzového stavu. Aby byl jeho smysl a efekt přiměřený k vládou navrhovaným úpravám, chci umožnit čerpání příslušného kompenzačního bonusu jen těm osobám samostatné výdělečně činným (či společníků s.r.o.), jejichž hrubý měsíční příjem ze zaměstnání v pracovním poměru byl v každém jednom kalendářním měsíci období od 12. 3. do 8. 6. 2020 (což jsou tzv. bonusová kompenzační období) nižší než 14 600 Kč. Byl tedy nižší, než je aktuální výše tzv. minimální mzdy. Cílem je, aby bylo jasné, že má jít hlavně o pomoc nízko či středně příjmovým skupinám osob, které vedle svého podnikání (a které v mnoha případech v době nouzového stavu navíc nemohly vykonávat) byly na částečné úvazky v rámci standardního pracovního poměru v inkriminované době zaměstnány ponejvíce čistě z existenčních důvodů.

V pátek 10. 7. se ukáže

Vzhledem k tomu, že se vždy a bezvýhradně jedná o osoby sociálně pojištěné a evidované v rámci databáze České správy sociálního zabezpečení, existuje zde i jednoznačná možnost kontroly a ověřitelnosti veškerých údajů včetně případné eliminace neodůvodněných žádostí o tyto kompenzační bonusy. O mém pozměňovacím návrhu – i o vládní novele jako celku – bude Poslanecká sněmovna hlasovat tento pátek, 10. 7. Věřme, že i zde platí ono optimistické rčení, že naděje umírá poslední…

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama