Bc. Lucie Šafránková

poslankyně, místopředsedkyně Výboru pro sociální politiku
  • SPD
  • Jihomoravský kraj
  • poslankyně
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,2. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

27.10.2020 13:55:00

Daňová reforma? Pomozme pracujícím rodičům. Rodina na prvním místě!

Daňová reforma? Pomozme pracujícím rodičům. Rodina na prvním místě!

Dnes jsem za poslanecký klub hnutí SPD podala návrh na změnu zákona o daních z příjmu. Podstatou předložené novely je výrazné zvýšení daňového zvýhodnění na děti pro všechny pracující rodiče.

Jde mj. i o naplnění  dalšího bodu z našeho zásadního programového projektu Rodina na prvním místě, který jsme předložili veřejnosti v prosinci roku 2019.

https://rodinanaprvnimmiste.cz/

Oč se přesně jedná?

Chci pracujícím rodičům významně zvýšit daňové slevy
(v dikci zákona daňová zvýhodnění) na nezaopatřené děti,
o které pečují.

Navrhuji zvýšit tyto slevy u prvního a druhého vychovávaného dítěte na dvojnásobek současného stavu. Konkrétně u prvního dítěte z 15 204 Kč na  30 408 Kč ročně a u druhého dítěte z 19 404 Kč na 38 808 Kč ročně. Daňové zvýhodnění na třetí
(a každé další) dítě v rodině pak navrhuji zvýšit na čtyřnásobek současného stavu – ze současných 24 204 Kč na 96 816 Kč ročně.

Hlavními cíli těchto navrhovaných opatření jsou výrazné zvýšení  čistých příjmu pro pracující rodiče, jejich rodiny a domácnosti, podpora motivace pro zakládání rodin, a to i s více dětmi – a taktéž snaha o to, aby pracující rodiče nebyli nuceni, často až  ponižujícím způsobem, žádat o sociální dávky jen proto, aby zabezpečili základní životní potřeby pro sebe a pro své děti.

Aby pomoc byla skutečně efektivní

Dále navrhuji i zvýšení maximální roční výše pro uplatnění
tzv. daňového bonusu (což je částka, kterou finanční úřad pracujícím rodičům vyplatí, je-li daňové zvýhodnění na děti vyšší než vypočtená daňová povinnost), a to z 60 300 Kč na  120 600 Kč ročně. Důvodem je umožnit reálné zvýšení čistého příjmu zejména rodinám zaměstnanců a živnostníků s nižšími příjmy – zhruba do výše  celostátní průměrné měsíční mzdy.  

A, konečně, navrhuji pro nárok na uplatnění tzv. daňového bonusu zrušení podmínky minimální výše příjmu v rozhodném zdaňovacím období. Tato úprava směřuje k odstranění diskriminace v přístupu daňových poplatníků k daňovému bonusu, čímž umožňuje dosáhnout na tuto možnost i těm pracujícím rodičů, jejichž roční zdanitelný příjem nepřesáhne 87 600 Kč. To nyní není možné - a je to naprosto nelogické a nespravedlivé.


Až 100 tisíc korun ročně pracujícím rodičům!


V praxi by můj návrh znamenal,  že například pracující  občan,
který pečuje o jedno dítě, a pobírá hrubou mzdu ve výši 30 000 Kč měsíčně, by si oproti současnému stavu polepšil o 15 204 Kč ročně (o 1267 Kč měsíčně), pracující občan se mzdou 30 000 Kč hrubého měsíčně pečující o dvě děti by si polepšil o 34 608 Kč ročně (2 884 měsíčně) a pracující  občan, pečující o tři děti s hrubou měsíční mzdou 30 000 Kč by si pak polepšil o 107 220 Kč ročně (8 935 Kč měsíčně).

Daňová reforma z pera SPD

Ve spojení s naším předchozím návrhem na změnu zákon o daních z příjmu, který jsem jménem poslaneckého klubu hnutí SPD podala již letos na jaře a který se týkal  významného zvýšení daňových slev na všechny daňové poplatníky, na manžela či manželku, pro pracující invalidy ve všech třech stupních invalidity včetně držitelů průkazu ZTP/P a též pro pracující studenty by toto vše znamenalo zvýšení čistých příjmů  všech našich pracujících občanů o desítky tisíc korun ročně, což považujeme za zásadní i vzhledem k nastupující ekonomické a sociální krizi v důsledku dopadů epidemie koronaviru.

Oba tyto návrhy ve svém celku představují i reálnou alternativu k vládním návrhům v oblasti úpravy daní. Lze i konstatovat, že se jedná o jakousi alternativní daňovou reformu z dílny SPD, která má navíc jednoznačně propopulační charakter a která by v dlouhodobém horizontu přinesla i tolik potřebnou stabilizaci našeho důchodového systému.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama