Bc. Lucie Šafránková

poslankyně, místopředsedkyně Výboru pro sociální politiku
  • SPD
  • Jihomoravský kraj
  • poslankyně
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,2. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

10.07.2020 12:37:00

Neexistuje žádný důvod pro tuto současnou nespravedlnost

Neexistuje žádný důvod pro tuto současnou nespravedlnost

Projev na 55. schůzi Poslanecké sněmovny 10. července 2020, k návrhu změny zákona o kompenzačním bonusu v souvislosti s krizovými opatřeními v souvislosti s výskytem koronaviru SARS CoV-2.

Děkuji. Jménem poslaneckého klubu hnutí SPD vítám, že nám vláda byť na poslední chvíli předkládá tuto novelu, která konečně čtyři měsíce po vypuknutí nouzového stavu pandemie koronaviru bude znamenat konkrétní finanční pomoc v podobě kompenzačního bonusu pro zaměstnance pracující na dohody o provedení práce a o pracovní činnosti a také rozšíření okruhu osob, které dosáhnou na kompenzační bonus pro živnostníky a společníky společností s ručením omezeným, kteří na tyto dohody vedle svého podnikání také částečně pracují a kteří byli dosud bez jakékoli pomoci ze strany státu, mnozí z nich pak zcela bez příjmů. V tomto smyslu lze konstatovat, že není oněch pověstných za pět minut dvanáct, ale spíš minimálně tři čtvrtě na jednu.

My v SPD za tuto věc důsledně bojujeme už od března. Já sama osobně jsem v této záležitosti podala opakovaně řadu pozměňovacích návrhů k jednotlivým zákonům, které vládní poslanci vždy zamítli. Stejně tak jako zamítli návrh SPD na zařazení mimořádného bodu na jednání Sněmovny, který by se zabýval právě akutní pomocí těmto občanům. Vláda to dlouhodobě ignorovala a tyto občany de facto diskriminovala. Je tedy smutnou skutečností, že tato pomoc přichází velmi pozdě. Velký počet občanů, kterých se má týkat, se už dostal do vážných existenčních problémů, museli se za nevýhodných podmínek zadlužit anebo složitým a až ponižujícím způsobem žádat mnohdy neúspěšně o sociální dávky. Přitom jde o poctivé pracující lidi, kteří léta platí daně a povinné pojistné odvody.

Kromě svého zpoždění navíc tento vládní návrh obsahuje i některé nedostatky. Největším z nich je to, že na bonus pro osoby samostatně výdělečně činné a pro společníky eseróček opět nemají nárok ti živnostníci a podnikatelé, kteří si přivydělávají na tak zvané částečné pracovní úvazky v klasickém zaměstnaneckém pracovním poměru. Což v praxi znamená, že živnostník, který pracuje na nějakou formu pojištěné dohody s příjmem například 10 tisíc měsíčně nyní na finanční pomoc od státu nárok mít bude, kdežto jiný živnostník, který dělá třeba úplně tu samou práci na stejném pracovišti a se stejným příjmem, ovšem v rámci zaměstnaneckého poměru, ten nikoli. Nepřijde vám to nelogické?

Z těchto důvodů jsem byla připravena dnes podat příslušný pozměňovací návrh, který mám již vypracován a který by tuto diskriminaci odstranil tím, že by kompenzační bonus ve výši 44 a půl tisíce korun přiznal i osobám samostatně výdělečně činným a společníkům eseróček s částečnými pracovními úvazky. Toto by bylo ošetřeno maximální měsíční výší hrubého příjmu do 14 600 korun, což je hodnota minimální mzdy. Ostatně obdobný návrh jsem již podala v dubnu.

Znovu opakuji. Neexistuje žádný důvod pro tuto současnou nespravedlnost, protože v obou případech se jedná o osoby, které vedle svého podnikání pracují jako zaměstnanci řádně platící ze svého zaměstnání daně, zdravotní a sociální pojištění. To znamená, že v jejich právním a ekonomickém postavení vůči státu není vůbec žádný rozdíl. A navíc v naprosté většině případů jsou i jejich příjmy ze zaměstnání zcela srovnatelné ne-li totožné.

Jestliže ovšem vláda požaduje projednat tuto novelu ve zkráceném řízení a schválit ji už v prvním čtení, je zde nyní velké dilema. Buď trvat na standardním projednávání a k tomuto pozměňovacímu návrhu se pak řádně přihlásit, ale současně tím významně prodloužit čekání ostatních tak zvaných dohodářů a živnostníků na zaslouženou finanční podporu, anebo se pro tuto chvíli možnosti podat tento návrh vzdát a bojovat o pomoc živnostníkům, kteří současně pracují na částečné pracovní úvazky v pracovním poměru a kteří dosud už snad jako jediná skupina nedostali od státu ani korunu kompenzace, byť často museli na dlouhou dobu zavřít své provozovny, jinou cestou a jiným způsobem. Například samostatnou novelou zákona o kompenzačním bonusu. Dnes volím tu druhou možnost, protože si nechci brát ty tisíce dohodářů, kteří na pomoc zoufale čekají, jako rukojmí. Ale na živnostníky, pracující na částečné úvazky v zaměstnaneckém poměru a na jejich oprávněné zájmy, nezapomenu a to mi můžete věřit. Děkuji za pozornost. (Potlesk z lavic především poslanců SPD.)

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama