Bc. Lucie Šafránková

poslankyně, místopředsedkyně Výboru pro sociální politiku
  • SPD
  • Jihomoravský kraj
  • poslankyně
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,19. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

17.05.2022 12:39:51

Spravedlivou paušální daň pro živnostníky. Nikoli vládní paskvil

Spravedlivou paušální daň pro živnostníky. Nikoli vládní paskvil

Ministerstvo financí připravilo návrh na změnu zákona o daních z příjmu, který právě rozesílá do připomínkového řízení. Jde o návrh velmi nekvalitní, nesystémový a nespravedlivá. Jeho myšlenka, opsaná od hnutí SPD, je dobrá, provedení strašné.

 

V čem tento návrh spočívá? Jde v něm o zdvojnásobení -  z jednoho na dva miliony korun - ročního limitu pro povinnou registraci k plátcovství daně z přidané hodnoty A na dva miliony se má také zvýšit maximální limit pro možnost využití tzv. paušální daně pro soby samostatně výdělečně činné (OSVČ).

Když dva dělají totéž...

V obou případech jde o faktickou kopii programových návrhů hnutí SPD, příslušné návrhy zákonů jsem předložila do legislativního procesu již před několika měsíci.

Je zde ovšem jeden zásadní rozdíl – vládní návrh na změnu režimu paušální daně pro živnostníky je obsahově velmi špatný, složitý, administrativně náročný – a hlavně nespravedlivý a diskriminační.

V případě sazby paušální daně se totiž mají nově zřídit tři daňová pásma. První pásmo je pro roční příjmy do jednoho milionu korun, druhé od jednoho do jednoho a půl milionu korun a třetí od jednoho
a půl do dvou milionů korun.

Tato pásma jsou ještě navíc komplikovaně navázána na tzv. výdajové paušály dle typu podnikání, takže by zde existovalo mnoho výjimek.

Smrtící daňová progrese

A teď pozor! Pro příští rok by podle vládního návrhu měla být výše paušální  daně (daň z příjmu + zdravotní a sociální pojištění) v prvním pásmu 6 500 korun měsíčně, ve druhém pásmu by její výše dosahovala 16 000 korun měsíčně  a ve třetím pásmu pak dokonce 26 000 korun měsíčně.

Malý příklad: Živnostník z ročním příjmem 1 000 000 korun by
za jeden rok na paušální dani zaplatil 78 000 korun, jeho kolega s ročním příjmem 1 000 001 korun by na této dani odvedl  ze stejný časový úsek 192 000 korun. Rozdíl v ročních příjmech jedna koruna, rozdíl ve výši daně 114 000 korun! No, nekupte to…Toto myslí ministr financí a vláda skutečně vážně?!

Kudy vede cesta?

Síla a kouzlo paušální daně je totiž především v její jednoduchosti a spravedlnosti. Plátce daně, který si tuto variantu hrazení daně z příjmu zvolí, každý kalendářní měsíc odvádí stejnou fixní částku, která v sobě zahrnuje odvod daně z příjmu fyzických osob i pevně stanovenou výši povinného měsíčního odvodu na veřejné zdravotní pojištění a na sociální pojištění. 

Daň se platí pravidelně každý měsíc, žádná složitá zpětná daňová přiznání a přehledy pojištění pro tři různé úřady, žádná administrativní agenda.

A opět i zde platí „něco za něco“. Plátce daně v paušálním režimu přichází o možnost uplatnit jakékoli slevy na dani, daňová zvýhodnění na děti a s nimi spojené daňové bonusy i jakékoli další odečitatelné položky z daňového základu.

Zvýšením limitu ročních příjmů a současným zavedením tří (svou výší velmi odlišných) daňových pásem paušální daně veškerá její zajímavost a přitažlivost pro živnostníky s ročním příjmem nad 1 milion korun padá.

Smysl má jediné: Zvýšit hranici ročních příjmů pro právo na vstup
do paušálního daňového režimu na 2 miliony korun ročně – a ponechat jednu jedinou výši této daně pro všechny její oprávněné plátce.

To splňuje pouze návrh, který jsem za hnutí SPD již před několika měsíci předložila do legislativního procesu.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama