Bc. Lucie Šafránková

poslankyně, místopředsedkyně Výboru pro sociální politiku
  • SPD
  • Jihomoravský kraj
  • poslankyně
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,2. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

23.11.2021 15:58:47

Za spravedlivý systém sociálních dávek – proti jejich zneužívání

Za spravedlivý systém sociálních dávek – proti jejich zneužívání

Od prvního dne svého druhého poslaneckého mandátu usilovně pracuji na prosazování základních programových priorit hnutí SPD ve prospěch občanů.

Během druhé poloviny říjny jsem do legislativního procesu předložila šest přepracovaných návrhů zákonů z oblasti sociální a daňové politiky, jejichž cílem   - a společným jmenovatelem - je v prvé řadě zlepšení životních podmínek a životní úrovně slušných a pracujících občanů, zdravotně postižených a seniorů.

Plním slib

Prvním z těchto návrhu je zásadní změna zákonů o pomoci v hmotné nouzi
a o státní sociální podpoře, která by ukončila dlouholeté zneužívání sociálních dávek nepřizpůsobivými. 

Jde o více než sedmdesát konkrétních navrhovaných opatření, která vrátí do systému čerpání sociálních dávek pravidla, řád a spravedlnost. 

Jedná se hlavně o to, aby peněžitá sociální pomoc vyplácená z veřejných prostředků náležela pouze těm občanům, kteří se ocitli v dočasně životní nouzi, ze které se snaží vlastními silami, zejména prací, dostat, anebo občanům, kteří již pracovat nemohou, například z důvodu špatného zdravotního stavu, anebo vysokého věku.

A nikoli osobám, kteří se dlouhodobě práci vyhýbají a z čerpání sociálních dávek si udělaly výhodný byznys, nedobrovolně financovaný z peněz poctivých pracujících daňových poplatníků.

Primárně jde tedy o ukončení faktického rozkrádání sociálních dávek osobami, které obcházejí nebo porušují zákony při jejich čerpání. Většinou jde současně o osoby, které dlouhodobě odmítají živit se prací, ačkoli pracovat mohou. Prakticky se tak nechávají sponzorovat svými pracujícími spoluobčany z jejich daní  - a ještě se jim přitom vysmívají.


Konec obchodu s chudobou


Náš návrh také z gruntu mění i katastrofální stav v oblasti dávek na bydlení,
ze kterého profitují zejména tzv. obchodníci s chudobou. Návrh tak vůbec poprvé vnáší řád a jasná pravidla do systému vyplacení příspěvku a doplatku na bydlení, kde např. nastavuje přehledné podmínky definující minimální hygienické a technické standardy bytů, na které lze tyto dávky vyplácet a čerpat.

Což všechny dosavadní české vlády hrubě zanedbaly a což vedlo k tomu, že jsou stovky milionů korun ročně z veřejných peněz nesmyslně a neakceptovatelně vypláceny nezodpovědným majitelům nemovitostí v katastrofálním stavu, kterým se v žádném případě nedá říkat byty.

Tímto návrhem chceme též efektivně řešit problematiku vyloučených lokalit, mj. ničících životní šance nejmladší generace, která v nich je nucena vyrůstat a živořit bez jakékoli životní perspektivy.


Konkrétní a potřebné změny


Návrh dále obsahuje desítky konkrétních změn, které vrátí našemu sociálnímu systému smysl a efektivitu.


Jde mimo jiné o navázání výplaty sociálních dávek na povinnou docházku děti do posledního ročníku mateřské školy, o snížení částky životního minima pro domácnosti pobírající sociální dávky v případech, kdy některý z jejich dospělých členů nemá žádný příjem z práce ani z podnikání a není ani veden v evidenci úřadu práce jakožto žadatel o zaměstnání.


Jedná se i o zavedení povinnosti prokazovat se dokladem o neschopnosti plnit povinnosti osoby v evidenci úřadu práce (např. chodit na pohovory, na rekvalifikace apod.) z důvodu nemoci či úrazu, tedy zavedení obdoby tzv. neschopenky (s možností kontrol a sankcí) u zaměstnanců. Pracující člověk přece nesmí být proti těm ostatním do nekonečna diskriminování!

Návrh též dává úřadům práce právo ihned odebrat dávky na bydlení těm jejich příjemcům, kteří odmítnou oprávněným osobám (kontrolorům z úřadů práce) vstup do bytu za účelem provedení úřední kontroly na místě - např. v tom směru, kolik žije v bytě osob, zda skutečný stav odpovídá údajům v žádosti o dávku apod. 

A návrh umožňuje i prodloužení doby, na kterou lze v případech porušení zákona sociální dávku odebrat, a to ze tří na šest měsíců.


Návrh neohrozí žádného slušného a poctivého člověka, který prokazatelně potřebuje sociální pomoc státu. Naopak, mnohým z těchto lidí pomůže. Buď přímo, například v případě seniorů s nízkými důchody a pracujících studentů z nízkopříjmových rodin, kterým podporu zvyšuje, anebo nepřímo - tím, že na finanční pomoc pro ně zbyde více prostředků odebraných podvodníkům kteří sociální dávky čerpají neoprávněně.


Pevně věřím že v tomto volebním období se nám již tento nesmírně důležitý zákon podaří prosadit do praxe. A že nezůstane osamocen.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama