Bc. Marcel Kolaja

  • Piráti
  • europoslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -2,6. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

19.10.2022 4:39:00

120 000 Kč měsíčně na tzv. všeobecné výdaje, velmi gumový výklad

120 000 Kč měsíčně na tzv. všeobecné výdaje, velmi gumový výklad

Komentář na facebookovém profilu k náhradám europoslance.

 Včera předsednictvo Evropského parlamentu schválilo reformu pravidel na čerpání příspevku na všeobecné výdaje (General Expenditure Allowance, GEA). Tedy spíš parodii na reformu.

Každý europoslanec dostává měsíčně v přepočtu téměř 120 000 Kč měsíčně na tzv. všeobecné výdaje. To jsou výdaje, které se pojí s výkonem mandátu: pronájem kanceláře, kancelářské potřeby, technické vybavení atp. Jenže pravidla pro tyto výdaje jsou nejasná a nelze jejich dodržování nijak kontrolovat.

Piráti jako jediná delegace v Evropském parlamentu mají všechny výdaje z GEA plně transparentní a dohledatelné na účtech k tomu určených. Přitom to není povinnost a mnozí chtějí, aby tyto výdaje byly ještě méně transparentnější, to je bohužel výsledkem i reformy, kterou včera schválilo předsednictvo. Zásadně s ní nesouhlasím, protože předsednictvo víceméně schválilo černou díru na peníze. Nadále nebude možné kontrolovat, zda jsou využívány na účely, ke kterým jsou jednotlivým europoslancům Parlamentem zasílány.

Piráti dlouhodobě prosazují, aby GEA mělo následující podmínky:

  • zveřejňování výdajů, ideálně pomocí transparentního účtu;
  • povinné vrácení nevyčerpané částky na konci mandátu;
  • zveřejnění výdajů na roční bázi podle kategorií;
  • uchování všech účtenek;
  • každoroční nezávislý audit a zveřejnění jeho výsledků;
  • kontrola Evropským parlamentem 5 % vzorku z  výdajů GEA.

Předsednictvo bohužel tyto podmínky včera odmítlo. Všechny výdaje z GEA budou nadále netransparentní a nebude možné zkontrolovat, za co europoslanci peníze utrácí.

Budu bojovat dále za vyšší transparentnost.

Více jsem před časem sepsal ve článku na svém blogu.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama