Bc. Marcel Kolaja

  • Piráti
  • europoslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -2,6. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

12.05.2021 15:53:13

Zpoplatněním testu na covid diskriminujeme při cestování nenaočkované

Zpoplatněním testu na covid diskriminujeme při cestování nenaočkované

Úvahy ministerstva zdravotnictví zpoplatnit antigenní testy jsou v rozporu s pozicí europarlamentu k tzv. covid pasům. Do ní se pirátským europoslancům podařila prosadit výzva, aby členské státy testy na covid-19 poskytovaly zdarma.

V opačném případě by podle Pirátů totiž šlo o diskriminaci těch občanů, kteří se dosud nenaočkovali a přesto chtějí cestovat.

„Od začátku říkáme, že covid certifikát nesmí být nástroj, jak někoho diskriminovat. Proto doufám, že i národní vlády budou nakonec souhlasit s pozicí Evropského parlamentu, podle které mají být testy na covid-19 zdarma. Očkování je přeci také zadarmo,“ vysvětluje pirátský místopředseda Evropského parlamentu Marcel Kolaja.

Pokud by Česko i navzdory schválenému nařízení antigenní testy zpoplatnilo, hrozila by mu podle Kolaji žaloba. „Evropská komise by mohla s Českou republikou zahájit tzv. řízení o nesplnění povinnosti, které by v poslední fázi mohlo skončit i sankcemi,“ varuje Kolaja. Ten zároveň připomíná, že také veškeré národní certifikáty, které členské státy zavedou například pro vstup do restaurací, musí být podle nařízení propojitelné s evropskou variantou. „Cílem je vyhnout se opět diskriminaci ale i fragmentaci, a mít silnou evropskou ochranu údajů, kterou společný certifikát i díky našemu tlaku nakonec zaručuje,“ dodává.

Nařízení dosud není v platnosti, ještě ho musí schválit členské státy a europarlament v trialogu. Očkovací centra a lékaři by měli očkovací pasy začít vydávat v červnu. 

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama