Bc. Markéta Gregorová

Pro kontakt použijte marketa.gregorova@europarl.europa.eu.
  • Piráti
  • europoslankyně
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -2,72. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

06.02.2021 7:35:00

Balkánské zbraně končí v rukou teroristů, problém by mohla vyřešit nová agentura

Balkánské zbraně končí v rukou teroristů, problém by mohla vyřešit nová agentura

Europoslankyně Markéta Gregorová uspořádala mezinárodní debatu o nelegálním vývozu zbraní z Balkánských zemí.

 Představila na ní závěry mezinárodní studie od organizace Tactics Institute, která odhaluje nelegální zásoby zbraní z válečné éry a na ně navázanou korupční síť. „Těmito zbraněmi byly páchány nejhorší teroristické útoky v Evropě.“

Pirátská europoslankyně Markéta Gregorová uspořádala na půdě Evropského parlamentu online mezinárodní debatu o exportu zbraní. Představila na ní závěry zásadní studie Tactics Institute o tzv. zajatých státech, tedy menších, ekonomicky slabších státech, jejichž pozice zneužívají větší státy a hráči na trhu - a související korupční síti s nelegálními zbraněmi z Balkánských zemí. Ta představuje obrovské bezpečnostní riziko.

„Pro příklad nemusíme chodit daleko: pro nejsmrtelnější teroristický útok v Evropě v nedávné době, v Paříži v roce 2015, použili útočníci zbraně dříve používané jugoslávskou lidovou armádou a modely vyrobené v Albánii,“ upozorňuje Gregorová.

Při pátečním setkání, k němuž Gregorová přizvala i kolegu z českého Parlamentu Jana Lipavského, se diskutovalo o možnostech řešení: „Jednou ze skloňovaných možností bylo například vytvoření agentury, která se zbraní zbaví a státy za ně bude kompenzovat, aby měly motivaci spolupracovat a zpřetrhaly své vazby na černý trh. Podobný proces proběhl i po pádu sovětského svazu při zabezpečování jaderného arzenálu,“ připomíná Gregorová.

„Zbraně proudící z Balkánských zemích nás staví před celou paletu problémů, která vyžaduje mnoho různých řešení. Co se týče dovozu zbraní do Evropské unie, tam je největší výzvou vymáhání existujících pravidel a podpora států na hranici Schengenského prostoru. Problematický je ale i vývoz zbraní na Blízký východ, kde je nutným prvním krokem hledání shody mezi členskými státy na tom, co jsou rizikové transakce a jak se k nim stavět,“ uvádí Lipavský.

Důležitým prvkem by se měla postupně stát i plánovaná aktualizace směrnice o dodávkách v bezpečnostním sektoru, které se bude Gregorová za Evropský parlament věnovat.

„Máme jednotný trh, ale ne jednotný regulační prostor, a to je potřeba napravit. Na evropské úrovni se mi v minulosti podařilo prosadit aktualizaci zákona, který omezuje vývoz zbraní a technologií dvojího použití do autoritářských států. Jak jsem upozorňovala, není to nějaké naivní, samospásné řešení. Jsou to ale poctivé dílčí krůčky, s nimiž se alespoň můžeme vydat správným směrem,“ dodává europoslankyně.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama