Bc. Markéta Gregorová

Pro kontakt použijte marketa.gregorova@europarl.europa.eu.
  • Piráti
  • europoslankyně
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -2,72. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

16.07.2021 19:09:00

Kybernetické útoky nerespektují národní hranice

Kybernetické útoky nerespektují národní hranice

Směrnice o kyberbezpečnosti prošla výborem Evropského parlamentu. Zpravodajkou návrhu byla i Pirátka Gregorová

Prohloubení spolupráce mezi členskými státy v oblasti kyberbezpečnosti, posílení společné obrany proti hackerům a také rozšíření seznamu kritických sektorů. To přináší reforma směrnice o bezpečnosti sítí a informačních systémů (tzv. NIS 2), kterou dnes schválil výbor pro zahraniční záležitosti a jejíž zpravodajkou byla Pirátka Markéta Gregorová.

„Mám radost, že jsem novelu jakožto zpravodajka dotáhla. Novela je krok správným směrem. Usiluje o základní úroveň kybernetického zabezpečení u států, které dnes čelí útokům z Číny, Ruska, ale i KLDR nebo Íránu,“ vysvětluje Markéta Gregorová.

Hlavní motivací k reformě pět let staré směrnice byl dynamický vývoj směrem k digitalizaci a síťovému připojení celých nových sektorů a nejednotné úrovně kybernetické bezpečnosti v jednotlivých zemích Unie.

„Sektory, jako je veřejná administrativa, vesmírný výzkum, výroba farmaceutických produktů nebo správa vodních a odpadních sítí začneme díky novele brát jako kritické sektory, které vyžadují kybernetické zabezpečení proti útokům,“ popisuje pirátská europoslankyně, která měla reformu na starost za podvýbor pro bezpečnost a obranu spolu s nizozemským europoslancem Bartem Groothuisem z výboru pro průmysl a obchod.

„Kybernetické útoky nerespektují národní hranice. Proto je tak zásadní, že nyní máme dostatečně inovativní celoevropský zákon, který nám umožní společně a efektivně na tyto útoky reagovat,“ uzavírá Gregorová.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama