Bc. Markéta Gregorová

Pro kontakt použijte marketa.gregorova@europarl.europa.eu.
  • Piráti
  • europoslankyně
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -2,72. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

01.09.2020 16:49:00

Pokud Čína vyhrožuje Česku, vyhrožuje celé Evropské unii

Pokud Čína vyhrožuje Česku, vyhrožuje celé Evropské unii

Návštěva českých politiků a podnikatelů na Tchaj-wanu, včetně předsedy českého Senátu Miloše Vystrčila či pražského primátora Zdeňka Hřiba, měla výrazné diplomatické důsledky.

 Čínský ministr zahraničí, Wang I, na adresu Vystrčila mimo jiné prohlásil: „Přimějeme ho zaplatit vysokou cenu za jeho krátkozraké chování.“ Na tuto nepřijatelnou pohrůžku již zareagoval český ministr zahraničí, za Českou republiku se ale musí postavit i Evropská unie. Europoslankyně za Piráty Markéta Gregorová proto zaslala otevřenou výzvu Vysokému představiteli pro zahraniční a bezpečnostní politiku, Josepu Borrellovi, aby dal za Evropskou unii jasně najevo, že jsme jednotnou ekonomickou i politickou silou.

„Jsem ráda, že česká reakce na sebe nenechala dlouho čekat a výrok takto za hranou Ministerstvo zahraničních věcí odsoudilo a řešilo s čínským velvyslancem. Pokud by však od silových vyjádření mělo dojít k činům, má miliardová Čína nad Českou republikou navrch. My ale nejsme pouze jednou zemí, jsme členskou zemí Evropské unie, a Čína si musí uvědomit, že pokud vyhrožuje jedné, vyhrožuje tím všem,“ uvádí europoslankyně za Piráty Markéta Gregorová.

„Napsala jsem otevřenou výzvu Vysokému představiteli pro zahraniční a bezpečnostní politiku, Josepu Borrellovi, aby dal za Evropskou unii jasně najevo, že jsme jednotnou ekonomickou i politickou silou. A když někdo vyhrožuje jedné zemi, nesmí se to obejít bez evropské reakce,“ dodává Gregorová.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama