Bc. Martin Půta

  • SLK
  • Liberecký kraj
  • hejtman
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,14. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

20.02.2019 13:24:00

Chystáme rekonstrukce dalších silnic, čekáme na peníze od státu

Chystáme rekonstrukce dalších silnic, čekáme na peníze od státu

Nových povrchů se dočkají řidiči na silnicích v Mříčné, Chuchelně, Roprachticích, Českém Dubu, Mlýnech u Prysku či v Hrabačově.

 Krajští radní včera rozhodli o zahájení výběrových řízení. Předpokládaná hodnota stavebních prací dosahuje necelých 98 milionů korun.

„Usilujeme o získání dotace ze Státního fondu dopravní infrastruktury, o které vláda ještě nerozhodla. Smlouvy se zhotoviteli nemůžeme podepsat, protože čekáme na peníze od státu. V nejhorším případě zakázky zrušíme. Náš rozpočet má pouze omezené možnosti a opravit všechny silnice pouze za krajské peníze nelze. V současné době již kraj vypsal zakázky financované ze svého rozpočtu na letošní rok. Uzavřel také smlouvy se zhotoviteli za celkem 400 milionů,“ uvedl hejtman Martin Půta.

Rada kraje včera rozhodla o zadávacích řízeních na rekonstrukci silnice III/28617 Mříčná, silnice III/26322 – Mlýny u obce Prysk, silnice II/278 Český Dub, sanace opěrné zdi, silnice III/2923 Chuchelna – Palučiny, silnice III/28620 Hrabačov – Křížlice a silnice II/290 Roprachtice. Peníze půjdou do oprav i z Integrovaného regionálního operačního programu.

V obci Mříčná dojde na zhruba dva kilometry dlouhém úseku kromě opravy povrchu i k rekonstrukci dvou mostů a pěti zdí. „V Mříčné se chystá kompletní rekonstrukce celé stávající komunikace. Vzniknou nové bezpečnostní systémy, jako je zábradlí či směrové sloupky. Dojde také k opravě propustků, odvodnění silnice a doplnění nového dopravního značení. Vzhledem k tomu, že se jedná o velice složitou stavbu, předpokládáme, že bude trvat dvě stavební sezony. Celkem vyjde na více jak 35 milionů korun,“ vysvětlil Jan Sviták, náměstek hejtmana pro resort dopravy, investic a veřejných zakázek.

Na silnici II/290 Roprachtice, která bude po rekonstrukci v Mříčné druhým nejnákladnějším projektem, kraj opraví bezmála tři kilometry dlouhý úsek. Kromě obnovy povrchu se vozovka rozšíří. „Dojde zde také například k opravě propustků, pročištění příkopů, instalaci nových zádržných systémů, směrových sloupků či obnově dopravního značení. Rekonstrukce bude stát přes 30 milionů korun,“ dodal Sviták.

Ve schváleném rozpočtu kraje na rok 2019 je na rekonstrukce krajských silnic vyčleněna částka 300 milionů korun. Kraj uspořil zhruba 40 milionů v loňském roce, které již zapojil na letošní rekonstrukce silnic. „Opravy krajských silnic závisí na získání dalších finančních prostředků zejména u Státního fondu dopravní infrastruktury a Integrovaného regionálního operačního programu,“ uzavřel hejtman Půta.

Z evropských dotací se rekonstrukce dočkají páteřní silnice Mimoň – Ralsko, kde v současné době probíhá stavební řízení, Doksy – Dubá a Česká Lípa – Dobranov.

Loni kraj čerpal ze Státního fondu dopravní infrastruktury 178 milionů korun a více jak 272 milionů získal z Integrovaného regionálního operačního programu.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama