Bc. Martin Půta

  • SLK
  • Liberecký kraj
  • hejtman
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,15. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

11.09.2013 11:03:37

Do Libereckého kraje se vrací Sympozium uměleckoprůmyslových škol

Do Libereckého kraje se vrací Sympozium uměleckoprůmyslových škol

Po předchozích úspěšných ročnících 2004, 2007 a 2010 se ve dnech 14. až 22. září 2013 svého čtvrtého pokračování dočká Sympozium uměleckoprůmyslových škol.

 Sympozium pořádá Liberecký kraj ve spolupráci se šesti jím zřizovanými středními školami a Severočeským muzeem v Liberci. Letošní ročník se koná pod záštitou hejtmana Libereckého kraje Martina Půty a členky Rady LK Aleny Losové. Zúčastní se ho přes sedmdesát mladých umělců ze škol Libereckého kraje, Kraje Vysočina, Slovenska a Bulharska.  Ve 14 uměleckých dílnách budou mít účastníci možnost tvořit díla na společné téma „Kontrasty“ a porovnat tak vzájemně svou uměleckou tvořivost a řemeslnou zručnost. Sympozium bude slavnostně zahájeno v sobotu 14. září 2013 v 10:30 hodin v Severočeském muzeu v Liberci.

„Filosofie tohoto soutěžního setkání vychází z tradice jedinečné koncentrace sklářského, bižuterního a šperkařského průmyslu v Libereckém kraji a s ním související a z něho vyplývající existencí takto zaměřených odborných škol. Jejich počet soustředěný na plochu jednoho z nejmenších krajů České republiky je i z mezinárodního hlediska unikátní,“ řekla členka Rady LK Alena Losová.

Liberecký kraj při vědomí takové jedinečnosti vyvíjí řadu kroků směřujících k podpoře tohoto specifického odvětví odborného vzdělávání. Historická tradice libereckého regionu, jejíž nedílnou součást tvoří také sklářský a šperkařský průmysl, který zde v průběhu více než století zakořenil, vytváří ideální prostředí pro uspořádání podobné akce. Vždyť školy, jež organizují jednotlivé řemeslné dílny, a podílejí se tak na pořádání Sympozia, za sebou mají opravdu bohatou historii, vychovaly několik generací sklářů, brusičů, rytců, malířů skla, šperkařů, brusičů kamene, kovorytců a dalších umělců a designérů.

Slavnostní zakončení s oceněním nejzdařilejších děl a vernisáží výstavy všech vzniklých děl proběhne v neděli 22. září od 10.00 hodin v Severočeském muzeu v Liberci. Artefakty budou v Severočeském muzeu vystaveny očím veřejnosti až do 20. října 2013.

„Liberecký kraj poté daruje čtrnáct vítězných děl do stálé expozice Severočeského muzea v Liberci,“ dodala radní Losová.

Patronát formou hmotné či symbolické podpory nad jednotlivými dílnami převzaly významné firmy působící na uměleckoprůmyslovém poli: EGERMANN, s.r.o.; GRANÁT, družstvo umělecké výroby, Turnov; Moser, a.s.; AJETO s.r.o.; PRECIOS, a.s.; PRECIOSA ORNELA, a.s.; PRECIOSA LUSTRY, a.s.; Lhotský, s.r.o.; Jaroš – sklářská huť, Solitér, a.s.; Ing. Henry Kyncl – Komerční slévárna Turnov; Steinel Technik, s.r.o.; TGK – Technika, sklo a umění s.r.o.; Zlatnictví Ulbrych; Hejral Kov a šperk, Svaz výrobců skla a bižuterie.

Program sympozia ve školách:

Vyšší odborná škola sklářská a Střední škola Nový Bor

  • Hutní tvarování
  • Malba skla
  • Zpracování plochého skla

Střední uměleckoprůmyslová škola sklářská Železný Brod

  • Huť
  • Broušení - tavená plastika
  • produktový design

Střední uměleckoprůmyslová škola sklářská Kamenický Šenov

  • Světelné objekty
  • Broušení a rytí skla

Střední uměleckoprůmyslová škola a Vyšší odborná škola Jablonec nad Nisou

  • Návlek – oděvní doplněk
  • Rytí kovů s následným tiskem
  • Serigrafie

Střední uměleckoprůmyslová škola a Vyšší odborná škola Turnov

  • Umělecké kovářství
  • Zlatnictví a stříbrnictví

Střední škola řemesel a služeb Jablonec nad Nisou

  • Stříbrnictví

Květa Šírová
oddělení tiskové a vnějších vztahů Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama