Bc. Martin Půta

  • SLK
  • Liberecký kraj
  • hejtman
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,14. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

21.10.2020 11:30:00

Kraj kvůli svým geografickým podmínkám letecké specialisty potřebuje v Liberci

Kraj kvůli svým geografickým podmínkám letecké specialisty potřebuje v Liberci

Liberecký kraj zajistí provoz speciálních činností letecké záchranné služby do roku 2028, přispěje na to ze svých prostředků.

Ministerstvo zdravotnictví na začátku října loňského roku vypsalo výběrové řízení na provozování letecké záchranné služby (LZS) po roce 2021. Pro její činnost však stanovilo Libereckému kraji nepřijatelné podmínky. Dle zadání by případný nový provozovatel nemusel zajišťovat vybavení vrtulníku pro speciální záchranné akce, jako je například metoda slaňování. Hejtman Martin Půta proto odeslal dopis tehdejšímu ministrovi zdravotnictví Adamu Vojtěchovi se zásadními připomínkami a nesouhlasným stanoviskem. Ministerstvo provoz speciálních činností letecké záchranky v Liberci nakonec podpořilo s podmínkou finanční spoluúčasti kraje.

„S plánovaným omezením činnosti Zdravotnické záchranné služby Libereckého kraje a Horské služby České republiky jsme na konci loňského roku zásadně nesouhlasili. Došlo by ke snížení dostupnosti a kvality neodkladné péče v regionu. Nebyl pro nás přijatelný ani argument, že speciální činnosti letecké záchranky by mohla zastávat stanoviště v Hradci Králové a Ústí nad Labem. Liberecký kraj kvůli svým geografickým podmínkám letecké specialisty potřebuje v Liberci a ne v jiných městech, které navíc nespadají pod náš region. Jsem rád, že nakonec došlo alespoň k částečnému kompromisu. Mrzí mě ale, že na nás dopadá nemalá finanční zátěž, která představuje částku bezmála 300 tisíc korun ročně,“ uvedl hejtman Martin Půta.

Letecká záchranná služba v Liberci létá se speciálními záchrannými týmy do nepřístupného terénu již od roku 1997 a poskytuje standardní, ale i speciální přednemocniční neodkladnou péči. Díky tomu rychle a kvalitně zasahuje i ve vzdálených nebo nepřístupných místech. Zároveň bez nutnosti zvláštních investic disponuje materiálem pro speciální činnosti a kompletním vycvičeným týmem – lékař, zdravotnický záchranář a člen horské služby.

„Zajištění provozu letecké záchranné služby včetně speciálních technik slaňování je pro Liberecký kraj nezbytné a důležité. Řada míst je v našem regionu špatně dostupná. Bylo by naprosto nepřijatelné, aby pacienti museli čekat na pomoc o desítky minut déle jen kvůli nelogicky nastaveným podmínkám původního tendru od Ministerstva zdravotnictví,“ dodal MUDr. Přemysl Sobotka, náměstek pro resort zdravotnictví.  


Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama