Bc. Martin Půta

  • SLK
  • Liberecký kraj
  • hejtman
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,14. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

10.01.2022 6:37:00

Na obnovu venkova máme připraveno přes 25 milionů

Na obnovu venkova máme připraveno přes 25 milionů

Lepší silnice a chodníky, upravené aleje a parky, nové veřejné osvětlení či parkoviště. Obce a jejich svazky v Libereckém kraji mohou opět žádat o dotace z Programu obnovy venkova.

 Jejich plánované projekty podpoří kraj více než pětadvaceti miliony korun. Schválili to radní na svém zasedání, záměr musí ještě odsouhlasit krajské zastupitelstvo.

„Program obnovy venkova je jeden z důležitých programů, který zlepšuje život obyvatel každé, i té nejmenší vesnice v Libereckém kraji. Obcí je v kraji celkem 215, přičemž program se zaměřuje především na podporu projektů v malých obcích, které čítají do tisícovky obyvatel. Těch je v regionu 152,“ uvedl hejtman Martin Půta.

Celkem je k rozdělení vyčleněno 25,2 milionu korun, z toho 20 milionů pro obce a 5,2 milionu pro svazky obcí. Pokud se v jedné z těchto skupin nepodaří peníze vyčerpat, budou převedeny do té druhé tak, aby bylo možno vyhovět co nejvyššímu množství žadatelů.

„Jednotlivé obce na území Libereckého kraje mohou podat žádost o dotaci na obnovu a údržbu venkovské zástavby a občanské vybavenosti, na komplexní úpravy návsí a náměstí, na obnovu a zřizování veřejné zeleně – parků, alejí a sadů, dále na opravu a výstavbu místních komunikací, chodníků, veřejného osvětlení, mostků, zálivů autobusové dopravy či parkovišť i na péči o válečné hroby. Svazky obcí mohou předložit projekty na vzdělávání a poradenství v oblasti rozvoje venkova a obnovy vesnice a žádat o dotaci na integrované projekty venkovských mikroregionů,“ řekl Jiří Ulvr, krajský radní pro resort hospodářského a regionálního rozvoje, evropských projektů, územního plánování a rozvoje venkova.

Žadatelé budou moci zasílat žádosti o poskytnutí dotace od 28. února do 16. března tohoto roku. Účelovou investiční nebo neinvestiční dotaci z Dotačního fondu Libereckého kraje lze využít na akce dokončené v období od 1. ledna letošního do 30. září příštího roku.

Výše částky, která letos podpoří jednotlivé projekty, signalizuje po covidovém útlumu pozvolný návrat k obvyklým poměrům. „V roce 2018 jsme rozdělili přes 28 milionů korun, rok nato to bylo nejvíc v historii kraje – přes 29 milionů. Roku 2020 však příspěvek kvůli restrikcím přijatým k udržení vyrovnaného krajského rozpočtu v souvislosti s koronavirovou pandemií činil pouze 20 milionů. Vloni to bylo 27,2 milionu. Jsem rád, že nyní opět můžeme obcím pomáhat v podstatě téměř stejně tak, jak tomu bylo v uplynulých letech,“ prohlásil hejtman Martin Půta. „O případném navýšení financí v dotačním fondu a programu obnovy venkova budeme rozhodovat při rozdělování úspor z loňského roku letos v dubnu.“

V minulosti díky Programu obnovy venkova například v Kravařích opravili podlahu tělocvičny základní školy a v Habarticích hřbitovní zeď, ve Vlastibořicích rozšířili síť veřejného osvětlení, v Janově nad Nisou opravili fasádu obecního úřadu a v Benešově u Semil obnovili historickou lipovou alej u hřbitova.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama