Bc. Martin Půta

  • SLK
  • Liberecký kraj
  • hejtman
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,14. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

11.11.2019 10:13:00

Připomněli jsme si nejen pád Berlínské zdi, ale také...

Připomněli jsme si nejen pád Berlínské zdi, ale také...

Komentář na facebookovém profilu k výročí pádu Berlínské zni a Křišťálové noci

Připomněli jsme si nejen pád Berlínské zdi, ale také neblaze proslulé výročí Křišťálové noci, během které došlo v noci z 9. na 10. listopadu 1938 na území tehdejšího nacistického Německa, k němu připojeném Rakousku a krátce předtím odtrženém československém pohraničí, k protižidovskému pogromu. Téměř 100 Židů bylo zabito, 30 000 zatčeno a internováno v koncentračních táborech, byly ničeny a rabovány židovské domovy, nemocnice, obchody a školy. Bylo vypáleno na 1000 synagog, mimo jiné také v Liberci, Jablonci nebo České Lípě.

Tragické události Křišťálové noci se nevyhnuly ani sousední Žitavě, když i tam byla synagoga vypálena. Tamní starosta Thomas Zenker pronesl včera večer při této příležitosti moc zajímavý projev, který se nevrací pouze do dávné nebo blízké minulosti, ale nabízí také reflexi současného stavu společnosti. A zdaleka ne jen té německé. Zmínil mimo jiné i slavný citát spisovatele Maxe Mannheimera, rodáka z Nového Jičína a pamětníka holocaustu: „Nejste zodpovědní za to, co se stalo. Odpovídáte však za to, aby se to už nestalo.“

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama