Bc. Martin Půta

  • SLK
  • Liberecký kraj
  • hejtman
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,15. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

09.04.2022 22:06:00

Stát chce zpátky letiště v Ralsku? Rozhovorům se nebráním

Stát chce zpátky letiště v Ralsku? Rozhovorům se nebráním

Komentář na facebookovém profilu k Letišti v Ralsku.

 Liberecký kraj získal plochu letiště a další části pozemků v bývalém vojenském prostoru Ralsko od státu v roce 2007. Do území dlouhodobě investujeme, podařilo se nám zlikvidovat většinu zchátralých budov, které v něm zůstaly po sovětské armádě. Celý prostor považuji za významnou rozvojovou plochu. V posledních měsících jednáme o investici do obnovitelných zdrojů a výroby vodíku pro potřeby veřejné dopravy v kraji.

Ruská agrese na Ukrajině a požadavky na návrat naší země do ruské sféry vlivu jsou ale vážným důvodem pro diskusi o možném využití bývalého letiště pro Armádu České republiky. Pokud by vláda tento krok vážně zvažovala, tak jsme připraveni o tom jednat. V každém případě ale do jednání zapojíme také místní samosprávu a obyvatele, stejně jako jsme to dělali dosud.

Trochu rozpačitý jsem z toho, že se o záměru nebo úvaze dozvídám z médií. I když kraj letiště a další pozemky v Ralsku získal bezúplatně, do celého prostoru významně investoval v řádu stovek milionů. Kdyby Ministerstvo obrany České republiky kontaktovalo nejprve Liberecký kraj, dozvědělo by se, že máme s celým územím své plány. A v nich se s obnovou hradčanského letiště nepočítá. 

Celé oblasti se systematicky věnuje krajská Komise revitalizace Ralska, ve které jsou také zástupci Lesy České republiky, Ministerstvo zemědělství České republiky, starostové Osečné a Ralska a ředitelka GEOPARK RALSKO. Uvažujeme také o tom, že by na tomto území vznikla rozsáhlá fotovoltaická elektrárna, o jejímž opodstatnění v této době asi nikdo nepochybuje. O některé pozemky v Ralsku projevil také zájem Junák - český skaut, který by zde rád vybudoval tábořiště pro své členy.

Serióznímu jednání o dalším smysluplném využití bývalého vojenského prostoru Ralsko se ale nebráním, uvidíme s čím konkrétním nás zástupci ministerstva osloví.

Zdroj ZDE.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama