Bc. Martin Půta

  • SLK
  • Liberecký kraj
  • hejtman
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,14. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

14.03.2022 20:33:00

Zavádění kvót až na úroveň obcí zatím neplánujeme

Zavádění kvót až na úroveň obcí zatím neplánujeme

Dopis starostkám a starostům z Libereckého kraje

 Vážené paní starostky, vážení páni starostové,

předně bych Vás chtěl pozdravit a popřát Vám pěkný nedělní večer.

Ocitli jsme se v situaci, která je mimořádná. Zřejmě většina z nás nikdy nečekala, že se jí může dočkat. Jen několik set kilometrů od nás bombardují ruská letadla ukrajinská města a tanky střílí do obydlených oblastí. Válka, ve které neplatí žádná pravidla a mezinárodní právo je jen cárem papíru. Skočilo období, o kterém jsme s úlevou mluvili jako o dlouhé době míru v Evropě. I když to bylo možná jen díky ignorování řady menších konfliktů na mnoha místech našeho kontinentu, které ale samy o sobě byly varovnými signály.

Uprchlická vlna, která před několika dny začala a jejíž vrchol je nejspíš někde před námi, může mít naprosto mimořádný rozsah. Některé scénáře počítají až s několika miliony uprchlíků, především žen a dětí. Utíkají před válkou, kterou agresor za válku zakazuje označit, utíkají před válkou, kterou Rusko Ukrajině ani nevyhlásilo, v níž umírají nejenom stateční ukrajinští vojáci a příslušníci domobrany bránící svá města, své domovy a svoji vlast. Bohužel v ní umírají také ženy, děti a další civilisté, proti kterým ruská armáda postupuje s barbarskou krutostí a bezohledností.

Statisíce utíkajících žen a dětí postupně zaplňují všechny sousední země. V České republice je jich nyní podle odhadu více než 200 000, 107 039 zatím prošlo asistenčními centry. V našem Libereckém kraji prošlo od začátku fungování Krajského asistenčního centra pomoci Ukrajině registrací 4 883 uprchlíků a 964 z nich využilo nabídku ubytování.

V dalších dnech nás bude čekat hledání dalších ubytovacích kapacit, a to i v zařízeních, která v době míru slouží jiným účelům. Mám tím na mysli například středoškolské internáty, vysokoškolské koleje nebo vzdělávací a školící zařízení patřící státu. Liberecký kraj rovněž hledá další budovy, které by bylo možné k ubytování využít jen s vynaložením minimálních nákladů na jejich zprovoznění. Pokud na území vaší obce existuje nějaké zařízení, vhodné podle vašeho názoru k podobnému účel nebo je možné ho rychle a za rozumné peníze na ubytovnu změnit, budu moc rád, pokud na takovou budovu upozorníte kontaktní osoby našeho krajského asistenčního centra: Ubytování řeší skupina „Ukrajina“, email ukrajina@hzslk.cz, tel: 950 471 673.

Jak dlouho budeme muset této nové výzvě čelit se jen špatně odhaduje. Obávám se, že to ale nebudou týdny spíš dlouhé měsíce, proto je s tímto předpokladem potřeba při vašem rozhodování v nejbližších dnech postupovat. Pro úvod bych počítal s třemi měsíci.

Chtěl bych poděkovat všem z vás, kteří už nabídli ubytovací kapacity, organizují pomoc pro ukrajinské rodiny dočasně přebývají na území obcí a do jejich stravování zapojili třeba školní jídelny. V dalších měsících nás bude nepochybně čekat také otázka předškolního a školního vzdělávání všech ukrajinských dětí, které jsou teď naše a budeme se o ně muset postarat.

Nepochybně, vás jako správné hospodáře a starostlivé správce našich obcí, stejně jako i mě zajímá, jak bude celá tato krize financovaná. Pokud zapomenu na to, že nikdo z nás neumí odhadnout celkové dopady války na ekonomiku České republiky, Evropské unie a celého světa, je nepochybně jasné, že priority našich rozpočtů se po 24. únoru změnily. Krátkodobě musíme vynaložit finanční prostředky na ubytování, stravování, školní vzdělávání a lékařskou péči pro uprchlíky. Domnívám se, že tam, kde to bude možné, se o ně musíme postarat jako o naše občany, samozřejmě v rámci našich možností. S vládou České republiky jednáme o vzniku programu, který bude obcím náklady na tyto činnosti kompenzovat. Jak velká to bude kompenzace teď těžko odhadnu, vzniká nicméně realizační model, podle kterého se jednotlivé kraje budou muset postarat o přesně stanovená množství nově příchozích lidí na svém území. Jasněji bude po dalším jednání s vládou, které je naplánované na středu 16. března.

Rád bych na území kraje využil nejdříve kapacity, které zajistíme vlastními silami a jež obce a města nabídnou v rámci vlastní aktivity. Zavádění kvót až na úroveň obcí zatím neplánujeme.

S přáním klidného večera

Děkuji.

S pozdravem

Martin Půta
hejtman Libereckého kraje

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama