Mgr. Robert Stržínek

  • ANO 2011
  • Zlínský kraj
  • poslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 1,31. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

15.03.2019 9:02:28

Hřbitov v Meziříčí má novou obřadní síň, pojme přes dvě stovky hostů

Hřbitov v Meziříčí má novou obřadní síň, pojme přes dvě stovky hostů

Velkorysá stavba, která vyrostla na hřbitově ve Valašském Meziříčí, ukrývá novou obřadní síň. Svému účelu slouží od začátku února.

Hlavní prostor moderní budovy od brněnských architektů Lukáše Pecky a Ivany Smětákové pojme přes dvě stovky smutečních hostů, z nichž zhruba čtvrtina najde místa k sezení.

„V budově je velký sál i malá síň pro rozloučení v kruhu rodiny,“ uvedl správce hřbitova a majitel pohřební služby Václav Graf.

Stavbu ve městě plánovali řadu let. Radnice kvůli ní v roce 2013 vyhlásila architektonickou soutěž. Bylo to poprvé v historii a v prvním kole se sešlo na šedesát návrhů. Dál jich odborná komise pustila pouze pět.

„Šlo o novou budovu, která měla vzniknout na zelené louce. Zřejmě proto chtělo mít tehdejší vedení města možnost vybrat z různých návrhů,“ vysvětlil starosta Robert Stržínek. Zadání soutěže spadá do období před jeho nástupem na radnici. Výsledkem snažení je prostorná bílá stavba s venkovním atriem, která stojí na kopci nad správními budovami.

Součástí zakázky je i nové kolumbárium s 234 schránkami. Ty jsou rozdělené do několika samostatných zdí, jež lemují chodník k obřadní síni.

Stavba samotná začala předloni v květnu a na podzim roku 2018 byla dokončena. Vyšla na bezmála 28 milionů korun, které město zaplatilo z vlastního rozpočtu. Požadavek na novou, důstojnou obřadní síň vzešel z faktu, že ta původní byla zastaralá. „Nedostačovala kapacitně ani provozně,“ potvrdil Stržínek. Vznikla v 60. letech přestavbou budovy, jež dříve patřila židovské náboženské obci. Ničila ji vlhkost, regulovat vnitřní teplotu bylo prakticky nemožné. Jaký bude její další osud, zatím není jasné, vedení města o něm bude jednat s původními vlastníky. Památkově chráněná ale není. Vešlo se do ní zhruba 60 lidí a ročně se zde konalo na 200 obřadů.

Víc než trojnásobná kapacita nové obřadní síně však vzbuzuje otázky, zda není naopak zbytečně naddimenzovaná. Trend v pohřebnictví se totiž stáčí jiným směrem. I ve Zlínském kraji, ačkoliv zde ještě tradice velkých pohřbů přetrvává, se stále častěji objevují požadavky na rozloučení v komorním prostředí. „V západních zemích to platí už dlouho a předpokládám, že i u nás půjde vývoj tímto směrem,“ mínil Graf.

                                             Autor: Petra Procházková

Zdroj: https://www.idnes.cz/zlin/zpravy/hrbitov-valasske-mezirici-smutecni-sin.A190226_459993_zlin-zpravy_ras

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama