Bc. Roman Onderka, MBA

  • SOCDEM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,87. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

22.08.2013 20:50:06

„Grand Prix má moji podporu,“ říká primátor Brna Roman Onderka

„Grand Prix má moji podporu,“ říká primátor Brna Roman Onderka

Brno

Primátor Brna Roman Onderka již řadu let nelimituje podporu takových akcí, jako jsou festivaly Divadelní svět Brno, Janáček Brno či festival Brno, město uprostřed Evropy. Do stejné kategorie důležitosti patří podle něj i podpora Automotodromu a závodu mistrovství ČR silničních motocyklů Grand Prix Brno, který se v Brně uskuteční o nadcházejícím víkendu.

Velká cena silničních motocyklů v Brně je bezkonkurenčně největší sportovní událostí v Česku. Každoročně na ni přijede přes 200 tisíc diváků. Závod má také již dlouhou tradici – jezdí se v Brně od roku 1965. Každý rok město Brno poskytuje závodu příspěvek ve výši 5 – 10 milionů korun. Automotodrom a závod samotný totiž přináší obrovskou reklamu Brnu a celé republice.

V roli primátora města Brna jsem se vždy snažil podporovat dění na Masarykově okruhu. Tato akce totiž tradičně láká do města tisíce návštěvníků, kteří zde navštěvují restaurace, obchody, divadla či kulturní památky a utrácí peníze. A to je samozřejmě pro život města velmi důležité,“ upozorňuje primátor Brna Roman Onderka.

Vypočítaný finanční přínos, který primátor Brna Roman Onderka představuje, vychází z předpokládané útraty návštěvníka Grand Prix. 238 tisíc diváků + přibližně 26 tisíc hostů (organizace, týmy, hostesky) je celkem 265 tisíc návštěvníků za tři dny. U každého návštěvníka vychází výpočet z průměrné denní útraty, tedy zhruba 4000 Kč, která zahrnuje vstupné, ubytování, PHM, dálniční známku, stravu. Základ ke zdanění tedy dosahuje 1,06 mld. korun. Pokud vycházíme z faktu, že veškerá útrata je čerpána ve službách či produktech, spadajících do nižší sazby DPH, je výnos DPH 10 % ze základu, tedy 106 milionu korun. Reálně však půjde ještě o vyšší sumu, protože významná část útraty je tvořena nákupem PHM, které jsou daněny mimo jiné i spotřební daní.

„Navíc je nutné k tomu dodat, že významná část peněz pochází od zahraničních návštěvníků, kteří by jinak do České republiky nepřijeli, peníze zde neutratili a tudíž ani by se zde nedanily. Tím se Grand Prix významně liší od všech tuzemských sportovních podniků, například fotbalové a hokejové ligy, kde peníze utrácejí výhradně čeští fanoušci, kteří by je velmi pravděpodobně v České republice utratili tak jako tak,“ říká primátor Brna Roman Onderka.

Závod je z Masarykova okruhu živě přenášen do 207 zemí, akredituje se na něj každý rokpřes 600 novinářů z více než dvaceti zemí. Je to závod, který má svou dlouhou tradici a jeho jméno k Brnu jednoznačně patří.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama