Bc. Roman Onderka, MBA

  • SOCDEM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,87. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

12.06.2011 14:03:46

Brno je stabilní a důvěryhodné město

Brno je stabilní a důvěryhodné město

Trend postupného splácení závazků budeme udržovat i do budoucna, píše primátor Brna Roman Onderka. Vyšlo v Brněnském Metropolitanu

 Každý je rád chválen, i města. A Brno se v dubnu dočkalo velké pochvaly. Je odpovědné a důvěryhodné. Takové jsou závěry hodnocení hospodaření města za rok 2010 od dvou nezávislých ratingových agentur.
Společnost Moody’s Investors Service městu potvrdila vysoký rating z předchozího roku a společnost Standard and Poor’s rating dokonce o jeden stupeň zvýšila. To je pochvala, která vždy potěší. A v časech hospodářské krize, snad již odeznívající, těší dvojnásob. Hospodařit v dobrých dobách je snadné, ale zvládnout to v době poklesu příjmů vyžaduje odpovědný přístup k tvorbě rozpočtu, kvalitní strategické plánování a pečlivé řízení finančních toků. V roce 2009 se daňové příjmy města snížily meziročně o více než miliardu korun.
Rating, to je především hodnocení schopnosti splácet své finanční závazky. A to se městu daří velmi dobře. Před dvěma lety klesla jeho zadluženost o 1,1 miliardy korun a letos ji snížíme o dalších 500 milionů. Trend postupného splácení závazků budeme udržovat i do budoucna.
Základ dluhu města se vytvářel v letech 2001 a 2002, kdy byly vydány dvě emise dluhopisů. Dluh pomáhal financovat strategické investice – přípravu lokality Černovická terasa na příchod silných investorů, zlepšení stokové sítě, budování kolektorů. Dnes dluhopisy splácíme, a protože město musí i nadále kvalitně fungovat a realizovat další investice, částečně je nahrazujeme novým zdrojem financování, tedy výhodným úvěrem od Evropské investiční banky.
Říká se, že peníze dělají peníze. Dovolím si parafrázi – kvalitní rating přináší kvalitní rating. Lepší ohodnocení snižuje cenu zdrojů na finančním trhu, přivádí do města nové investory, pomáhá v získávání dotací a tím pomáhá zlepšit hospodaření města. Jsme na dobré cestě.

Roman Onderka
primátor města Brna (ČSSD)
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama