Bc. Roman Onderka, MBA

  • SOCDEM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,87. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

08.10.2012 11:11:22

Brno postaví dopravní hřiště na Riviéře, opraví i zámeček.

Brno postaví dopravní hřiště na Riviéře, opraví i zámeček.

Město Brno a jeho akciová společnost STAREZ–SPORT, a. s., připravují výstavbu dopravního hřiště v areálu Riviéry.

Dopravní hřiště bude zčásti kryté a bude moci sloužit celoročně. Součástí investice a rekultivace celého prostředí včetně osázení novou zelení bude i dlouho očekávaná rekonstrukce zámečku, který je již řadu let nevyužíván a chátrá. Náklady na celkovou revitalizaci areálu jsou předpokládány ve výši cca 95 milionů Kč, z čehož cca 79 milionů Kč bude hrazeno z evropských prostředků. Stavební práce by mohly být zahájeny v příštím roce.

„Pokud se nám podaří vyřešit všechny podklady, bude stavba zahájena v roce 2013. Městu Brnu se tak podaří rekultivovat a volně otevřít další část Riviéry, která je v současnosti ve špatném stavu. Dvojnásob mě těší, že dojde k rozšíření celého rekreačního areálu pro veřejnost, děti, bruslaře a cyklisty a zejména že bude opraven také zámeček,“ uvedl primátor města Brna Roman Onderka.

Již od minulého roku umožňujeme od jara do podzimu volný průchod a pohyb návštěvníků v nebazénové části areálu koupaliště Riviéra. Této možnosti již využili tisíce občanů. Díky připravované rekonstrukci jim tato část areálu nabídne kvalitní
volnočasové vyžití. Oprava zámečku a společenských prostor kolem něj pak umožní ve větší míře a kvalitě pořádání společenských a kulturních akcí. Po rekonstrukci počítáme s přístupností této části areálu po celý rok,
“ řekl ředitel společnosti STAREZ–SPORT,           a. s., Martin Mikš.

Dopravní hřiště

Hřiště bude tvořeno sítí stezek pro cyklisty, kde bude možno navodit řadu dopravních situací. Jedná se především o řešení situací na křižovatkách světelných i neřízených, s dopravním značením i bez něj, na kruhovém objezdu, železničním přejezdu nebo o jízdu v jízdních pruzích. Pro univerzalitu a proměnlivost hřiště poslouží systém mechanicky vyměnitelného systému dopravního značení. Zčásti kryté dopravní hřiště poslouží jak organizovaným skupinám, tak široké veřejnosti, zejména pak dětem a mládeži. Bude se jednat o přírodní areál s neoploceným přístupem k řece, mnoha volnými relaxačními zónami v zeleni, spolu s prolézacím systémem pro děti. Autorem návrhu je firma K4, a. s.

Dopravní výuka a prevence

Dopravní hřiště poskytne zázemí pro různé skupiny návštěvníků s rozlišným tematickým zaměřením dopravní výchovy. Například rodiny s dětmi mohou nacvičovat usazení dítěte ve vozidle, poutání bezpečnostními pásy, vhodný výběr a usazení dětských autosedaček, převážení a zabezpečení malých zvířat v kabině vozidla a mnoho dalších souvisejících aktivit. Řadu informací získají také cyklisté. Rodiče se dozví, jak převážet děti, proč používat přilby, jak je správně vybrat a upevnit, význam reflexních prvků. Cyklisté budou informování o povinné a doporučené výbavě kola a vhodném oblečení.

Součástí vnitřních výukových prostor zámečku budou také trenažéry, které vhodně doplní teoretickou výuku. Jedná se například o trenažér pro poutání autosedaček, trenažér první pomoci, rotační trenažér s nácvikem funkce bezpečnostních pásů a vystupování z převráceného vozidla, nárazový trenažér, hasební trenažér apod.

Rodiny a senioři

Programy budou připravovány nejen pro rodiny s dětmi, ale rovněž pro seniory, kteří využijí simulátory, trenažéry a dopravní hřiště pro nácvik krizových situací. Speciální výuka je již připravena i pro děti z mateřských a základních škol, pro děti s vadami řeči, sluchu, zraku, tělesným a mentálním postižením.

In-line

Pro milovníky in-line bruslí bude přímo v areálu vybudována obousměrná in-line dráha, délky 350 m a šířky 3 m., která bude navazovat přímo na cyklostezku vedoucí za řekou Svratkou.

Oprava zámečku

Další nepřehlédnutelnou částí celkové revitalizace areálu bude oprava tzv. zámečku. Cílem rekonstrukce bude navrátit vnější vzhled i vnitřní uspořádání do původní podoby. Stavba bude očištěna od přístaveb a prvků z 60. let. Objekt poslouží jako zázemí teoretických výukových programů, k dispozici bude také víceúčelový sál. V zámečku bude působit oddělení prevence Městské policie Brno, budou zde výukové místnosti a v přízemí velký víceúčelový sál. Revitalizací rovněž projde okolí zámečku, tedy společenská zóna, která je určená pro pořádání zejména kulturních akcí. Do budoucna počítáme s ještě širší možností společenských akcí, koncertů, apod., než tomu bylo doposud.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama