Bc. Roman Onderka, MBA

  • SOCDEM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,87. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

07.06.2012 8:00:00

Brno rozšíří počet míst s defibrilátory

Brno rozšíří počet míst s defibrilátory

Čtrnáct stanovišť externích defibrilátorů plánuje Magistrát města Brna rozmístit v roce 2013 po městě.

Rada města schválila ve středu 6. května partnerství města s finanční účastí 210 tis. Kč. Předkládaný projekt Masarykovy univerzity, Fakulty sportovních studií, Zdravotnické záchranné služby JmK,p.o., České resuscitační rady, Nadace Jistota Komerční banky a statutárního města Brna navrhuje zavedení programu, který by v první fázi znamenal výrazné posílení bezpečnosti občanů i návštěvníků města Brna vytvořením základní sítě míst se zaručenou okamžitou první pomocí a zajištěním základních životních funkcí.

„Magistrát města Brna má již několik let ve svých čtyřech budovách defibrilátor a rovněž disponuje vyškolenými pracovníky pro jeho použití. Tímto následným projektem chceme rozšířit počet míst a tím zvýšit bezpečnost občanů ve městě. Kde přesně budou místa s defibrilátory, o tom budeme ještě jednat,“ uvedl primátor města Brna Roman Onderka.

Charakteristika zařízení

Automatizovaný externí defibrilátor (AED):

je počítačově řízené zařízení, které je schopno analyzovat křivku EKG a laického   zachránce vede v případě potřeby hlasovými a písemnými pokyny k provedení bezpečné  defibrilace.

Defibrilace:

je odborný postup schopný zrušit významnou poruchu srdečního rytmu (fibrilaci komor) vedoucí k zástavě oběhu. Fibrilace komor je nejčastější kardiální příčina náhlé zástavy oběhu (NZO).

Včasná defibrilace:

je jedním z postupů neodkladné resuscitace, podstatně zvyšující její následnou úspěšnost.   Pokud je provedena okamžitě po příhodě, udává se přežití až  v 94 %. Provedení   defibrilace za 5 minut po NZO znamená přežití v  50 % a za 12 minut po NZO už jen 2­5 %. Proto je velice důležité včasné provedení defibrilace!

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama