Bc. Roman Onderka, MBA

  • SOCDEM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,87. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

26.06.2014 22:50:43

Brno získává první autobusy s plynovým pohonem

Brno získává první autobusy s plynovým pohonem

Dvanáct nových autobusů na stlačený zemní plyn již příští měsíc, osmdesát osm vozů na přelomu roku 2014 a 2015.

K tomu velkokapacitní plnicí stanice, která obslouží všech sto autobusů každý den. Brno se konečně dočkalo plynofikace vozového parku Dopravního podniku, která sníží negativní dopad dopravy na životní prostředí v Brně a ušetří provozní náklady. Autobusy na CNG (compressed natural gas, stlačený zemní plyn) budou prvními vozy s alternativním pohonem ve vozovém parku DPMB.

Projekt autobusů na CNG v Brně patří svým rozsahem k největším v České republice. Že má tento významný ekologický krok pro Brno smysl, potvrdilo také Ministerstvo životního prostředí, které na projekt schválilo dotaci z Operačního programu Životní prostředí ve výši téměř 400 milionů korun,“ řekl primátor města Brna Roman Onderka.


Hlavní cíle projektu jsou tři: snížit negativní vliv provozu autobusů na životní prostředí ve městě Brně až o 766 kilogramů prachových částic za rok, obnovit vozový park a tím zvýšit podíl nízkopodlažních autobusů ze 40 % na 70 % a snížit finanční náklady na provoz MHD,“ uvedl generální ředitel DPMB Miloš Havránek.


V červenci do zkušebního provozu

Od července začne DPMB se zkušebním provozem dvanácti autobusů na CNG. Za ekologickou však lze považovat i tramvajovou nebo trolejbusovou dopravu a také provoz minibusů, kterých na linkách brněnské MHD jezdí patnáct.

DPMB provozuje celkem 301 autobusů, z nichž nejstarší je z roku 1989. Dvě třetiny autobusů neplní vyšší normu než EURO 3.

DPMB hradí z vlastních zdrojů nákup prvních 12 autobusů (cca 72 milionů Kč) a výstavbu plnicí stanice (cca 50 milionů Kč). Pro úspěšné dokončení projektu na CNG je stěžejní získání dotace z Operačního programu Životní prostředí v Prioritní ose 2 - Zlepšení kvality ovzduší a snižování emisí ve výši 394 mil. Kč, o kterou DPMB požádal.


Moderní plnicí stanice

Plnicí stanici v areálu vozovny Slatina začal Dopravní podnik stavět v březnu tohoto roku, dokončení se předpokládá v létě. Nově vybudovaná plnicí stanice na CNG bude nejmodernější a nejkapacitnější v České republice a bude zajišťovat možnost tankování zemního plynu.

Zdroj: MMB

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama