Bc. Roman Onderka, MBA

  • SOCDEM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,87. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

30.09.2010 13:57:02

Hrad Špilberk v novém do dvou let

Hrad Špilberk v novém do dvou let

V průběhu října zahajujeme poslední fázi obnovy dominanty Brna, hradu Špilberk.

 V rámci rekonstrukce Jižního křídla bude opravena nejenom střecha a fasáda této části Špilberku, ale i hradní vinárna, jižní terasa, východní bastion a bašta.  Společně s poslední částí rekonstrukce hradu probíhá rekonstrukce parku. V průběhu dvou let tak bude dokončena celková obnova národní kulturní památky, kterou v našem městě každoročně navštíví desítky tisíc lidí. V loňském roce například špilberk navštívilo 110 tisíc návštěvníků.

Rekonstrukce Jižního křídla bude stát téměř 144 milionů korun a na základě řádného výběrového řízení schválila Rada města Brna výběr společnosti Tocháček spol, s.r.o.  Pro výběr stavební společnosti byly kromě nabízené ceny důležité také zkušenosti s rekonstrukcí památek, protože celá obnova Špilberku je vzhledem památkovému významu hradu mimořádně náročná.

Ukončením stavebních prací za dva roky se uzavře dlouhá cesta opravy naší dominanty, která je symbolem Brna. Rekonstrukce, která byla Brnem zahájena v roce 1984 a probíhala na ploše o rozloze více než 17 hektarů, je jedním z největších a hlavně nejdůležitějších rekonstrukčních projektů Brna.

Věřím, že za dva roky nabídne Brno svým obyvatelům, ale i návštěvníkům, krásný prostor pro relaxaci a v rámci stálých i mimořádných expozic také pro vzdělávání. Ve středním křídle totiž plánujeme další výstavní prostory pro nové expozice a na nádvoří hradu pak vznikne zázemí pro letní sezonu. Špilberk také nabídne informační místa a dětské vzdělávací centrum pro děti s vyškoleným personálem. V parku pak obnovujeme jak zeleň, tedy stromy a keře, tak i vybavení a cesty. Asfalt nahradí kvalitní dlažba, pro návštěvníky budou připraveny také nové lavičky a koše pro udržování pořádku.

Jsem velice rád, že jsme se v uplynulých čtyřech letech mohli tak významným způsobem přispět k úspěšnému dokončení obnovy této pýchy Brna a Špilberk se tak bude moci plně projevit ve své plné kráse.

 

Bc. Roman Onderka, MBA

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama