Bc. Roman Onderka, MBA

  • SOCDEM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,87. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

12.11.2012 11:36:33

Lipsko si připomene partnerství s Brnem i bitvu národů

Lipsko si připomene partnerství s Brnem i bitvu národů

MF DNES 9.11.2012

  Normal 0 21 false false false CS X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4

Začátek prosince je tradičně spojen s připomínkou velké bitvy, která proběhla v r. 1805 u Slavkova a má historický název „bitva tří císařů“. Stovky zájemců míří za touto ojedinělou akcí, jež je velkým svátkem pro Slavkov i celé Brněnsko. Nutno podotknout, že tady ještě tehdy zvítězil Napoleon. Nicméně o pár let později, přesně v r. 1813, utrpěl porážku v jedné z největších bitev historie, totiž v „bitvě národů“u Lipska. A právě Lipsko, jež patří mezi partnerská města Brna, si v příštím roce připomíná velké 200. výročí bitvy , která svým významem vstoupila do dějin vojenství a celé novověké historie. O sto let později, tedy v r. 1913, byl v Lipsku k výročí bitvy postaven monumentální památník, jenž je 90 m vysoký a připomíná odvahu všech vojáků i utrpení těch, kteří byli zraněni či padli. Je smutnou skutečností, že symbolika památníku byla zneužívána totalitní NDR a že památník také dlouho chátral.

Partnerské město Lipsko už přípravy na 200. výročí „bitvy národů“ v příštím roce, včetně opravy památníku,  zahájilo s tím, že oslavy vyvrcholí v neděli 20. října 2013, kdy se v jižní části města odehrají velkolepé vojenské manévry. Celý program těchto oslav začíná již na jaře a zapojí se do něj i přilehlá městečka, tedy Markleeberg, Borna, Rochlitz, Naumburg a další. Lipsko nyní investuje desítky milionů eur na rekonstrukci památníku a přilehlého okolí a připravuje  celou řadu kulturních, vzdělávacích a společenských programů. Nemělo by to být pouze německé téma, ale také celoevropské s hlavním poselstvím, které lze shrnout do jediné věty: Už nikdy neopakujme válečné násilí.

Velké výročí slaví v roce 2013 také město Brno, neboť přesně před čtyřiceti lety, v r. 1973, uzavřelo s Lipskem partnerskou smlouvu a od té doby patří tato spolupráce k  nejživějším a nejprogresivnějším. Lipsko je stejně jako Brno univerzitním a veletržním městem. Na příští rok připravuje Brno celou řadu akcí, ke kterým se váže například vystoupení brněnských souborů v Lipsku či odhalení bysty Leoše Janáčka nedaleko lipského nádraží, a to u příležitosti 130. výročí jeho studií na konzervatoři v Lipsku.

Bitva národů v Lipsku v příštím roce stejně jako 40. výročí partnerství Lipska s Brnem jsou významnými mezníky spolupráce obou měst, která mají tolik společného.

Roman Onderka

Primátor města Brna

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama