Bc. Roman Onderka, MBA

  • SOCDEM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,87. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

29.11.2012 10:00:00

Město Brno získá digitárium, umožní putovat vesmírem

Město Brno získá digitárium, umožní putovat vesmírem

Hvězdárna a planetárium Brno získá v roce 2013 hybridní planetárium.

  Normal 0 21 false false false CS X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4

Rada města Brna schválila ve středu 28. listopadu 2012 výběr firmy na dodávku tzv. Přírodovědného digitária – návštěvnického centra. Půjde o jednu z vůbec největších instalací tohoto druhu v Evropě.

„Už od počátku rekonstrukce brněnské hvězdárny jsme doufali, že kromě nového obalu získáme i nový obsah. Cílem je nejen přibližovat vesmír, ale také velké vědecké projekty, které se na území města Brna realizují. Díky dotacím se nakonec povedlo do Brna dostat nejmodernější audiovizuální technologie, které jsou ve světě vůbec k dispozici. Brněnská hvězdárna tak může být právem hrdá na to, že se zařadila v krátké době mezi nejmodernější pracoviště v Evropě,“ řekl brněnský primátor Roman Onderka.

„Instalaci považujeme za podobnou revoluci, jakou byla rekonstrukce Hvězdárny a planetária Brno. Hybridní planetárium je zařízení téměř jako z vědecko-fantastického filmu. Vynikající je, že se nejedná o pouhé planetárium k ukazování hvězdné oblohy, nýbrž o mimořádnou audiovizuální pomůcku. Jedinečné zařízení umožní „létat“ vesmírem, zobrazit povrchy nejrůznějších kosmických těles, ale zprostředkuje i jiné vědecké vizualizace. Mnohé z nich se přitom zařadí spíše do umění. Ostatně, právě proto nové zařízení nazýváme digitárium,“ uvedl Jiří Dušek, ředitel Hvězdárny a planetária Brno.

Princip digitária

Princip celého projekčního systému je současně velmi jednoduchý i nesmírně komplikovaný. V základu se jedná o několik datových projektorů, které s pomocí speciální optiky promítnou obraz na celou plochu ve tvaru polokoule s průměrem 17 metrů. Ty pak doplňuje několik přídavných zařízení a nezbytný software.

Faktická instalace digitária ale představuje téměř celoplanetární projekt. Nová projekční plocha NanoSeam, nejlepší svého druhu na světě, bude původem ze Spojených států amerických. Analogové planetárium Chronos II, které dokáže promítnout několik desítek milionů hvězd pozemské oblohy, vznikne v dílně renomované japonské společnosti.  Software SkyExplorer 3 s prostorovým modelem vesmíru bude dodán z Francie. Celou instalaci zaštítí česká společnost a speciální sedadla typu SpaceSeat budou vyrobena přímo na jižní Moravě.

Nová technologie

Digitárium nahradí projekční planetárium Spacemaster společnosti Carl Zeiss Jena, které má za sebou dvě desítky roků provozu a konstrukčně je dokonce ze 70. let dvacátého století.  Celkem bylo v provozu 15 tisíc hodin a pro 1 250 000 návštěvníků předvedlo jeden z 86 originálních pořadů.

Budoucí návštěvníci Hvězdárny a planetária Brno se mohou těšit na astronomická představení, která je zavedou nejen do prostoru Sluneční soustavy, ale také do velmi vzdáleného vesmíru. Již nyní se připravují i pořady o nanotechnologiích, lidském tělu anebo výpravné pohádkové příběhy. Digitárium ale poslouží také ke kulturním projektům, využíváno bude u příležitosti přednášek, seminářů a konferencí.

Financování projektu

Projekt Přírodovědné digitárium – návštěvnické centrum se začal připravovat na počátku roku 2010. Hvězdárna a planetárium Brno nakonec uspěla v soutěži s dalšími 34 původně předloženými projekty a dokonce se zařadila mezi ty nejlepší z oceněných v kategorii „návštěvnická centra“. Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR  v rámci Operačního programu Výzkum a vývoj pro inovace, Popularizace, propagace a medializace vědy a techniky projekt „Přírodovědné digitárium – návštěvnické centrum“ nakonec podpořilo dotací ve výši 49,9 milionu Kč (100 % nezbytné částky).

Harmonogram realizace

duben 2013 – uzavření sálu velkého planetária pro veřejnost

červen, červenec 2013 – instalace projekční plochy a audiovizuální techniky

září 2013 – zkušební provoz

říjen 2013 – otevření digitária pro veřejnost

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama