Bc. Roman Onderka, MBA

  • SOCDEM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,87. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

14.09.2010 12:44:50

Moravské náměstí bude opět sloužit Brňanům

Moravské náměstí bude opět sloužit Brňanům

Otevření Moravského náměstí je součástí dlouhodobého projektu města Brna „Komplexní regenerace historického jádra města Brna“.

Normal 0 21 false false false CS X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4

Stejně jako ostatní rekonstrukce, například Husovy ulice, byly práce na Moravském náměstí a Běhounské ulici mimořádně náročné. A to nejenom z hlediska rozsahu a náročnosti stavebních prací, ale hlavně z hlediska obyvatel Brna.

Před zahájením rekonstrukčních prací jsem si byl vědom komplikací, které tato rekonstrukce uprostřed historického centra Brna občanům přinese, ale oprava tohoto krásného místa byla nezbytná. Především bylo třeba opravit zastaralé inženýrské sítě a také jsme chtěli z Moravského náměstí udělat skutečný veřejný prostor pro setkávání a odpočinek obyvatel Brna. Chtěl bych všem Brňankám a Brňanům poděkovat za jejich trpělivost a spolupráci, díky které jsme mohli tento projekt dokončit, a věřím, že jim výsledek naší práce komplikace způsobené rozsáhlou stavbou vynahradí.

Naším hlavním záměrem bylo rehabilitovat prostranství před kostelem sv. Tomáše a budovou Nejvyššího správního soudu jako skutečné náměstí, důstojnou součást brněnské okružní třídy. Výtvarné prvky na náměstí jsou pak řešeny se základním ideovým záměrem zobrazení čtyř kardinálních ctností (podle Platóna). Před budovou soudu je umístěna alegorie Spravedlnosti (autor: M. Kotrba), před Místodržitelským palácem je navržena fontána s kamennou obrubou a mírně zvlněnou vodní hladinou jako alegorie Mírnosti a mezi fontánou a ústím Rašínovy ulice bude stát bronzový model zobrazující město Brno v době neúspěšného švédského obléhání v roce 1645. Model je alegorií Prozíravosti. Čtveřici by měla v budoucnu uzavřít jezdecká socha Jošta Lucemburského, markraběte moravského a římského krále, která bude zobrazením Odvahy.

Před započetím prací na úpravách povrchů byly zrekonstruovány téměř všechny inženýrské sítě a náměstí a přilehlé komunikace budou nově osvětleny. Navíc bude na náměstí vysazeno také 28 nových stromů. Celkové náklady stavby byly 150 927 388, přičemž na téměř polovinu nákladů ve výši 73 319 333 Kč jsme získali z evropských fondů.

Bc. Roman Onderka, MBA, primátor statutárního města Brna

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama