Bc. Roman Onderka, MBA

  • SOCDEM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,87. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

17.01.2013 9:00:00

Nová turistická sezóna v Brně startuje v dubnu

Nová turistická sezóna v Brně startuje v dubnu

V dubnu startuje turistická sezóna 2013 i ve městě Brně.

  Normal 0 21 false false false CS X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4

Lidé se mohou těšit např. na zpřístupnění další části hradu Špilberku po rekonstrukci. Na hradě přibudou nové výstavní prostory v jižním a středním křídle a edukační centrum, rekonstrukce se dočká také letní scéna. Tradiční cíl výletů nejen pro návštěvníky města tak bude ještě atraktivnější. V Brně se ale pozoruhodných akcí letos uskuteční mnohem víc.

„Letošní rok je z hlediska turistického ruchu výjimečný. Brno již řadu let pracuje na zpřístupnění či restauraci svých památek, které chce návštěvníkům města i Brňanům předvést v plné kráse. A letos konečně nadešel správný čas. Největší investice už jsou hotovy – Brno nyní nabízí prohlídku komplexu unikátních podzemních prostor, úchvatné vily Tugendhat i secesní Jurkovičovy vily, moderní hvězdárny a od jara také dalších zrekonstruovaných prostor hradu Špilberku. Na seznámení se s tím, co Brno nabízí, už nestačí den či dva. Doporučuji rovnou celý týden,“ zve primátor města Brna Roman Onderka.

Top akce

GO & REGIONTOUR 2013 – VELETRHY CESTOVNÍHO RUCHU

17.–20. 1. 2013

Mezinárodní veletrhy GO & REGIONTOUR 2013 se uskuteční 17.–20. ledna 2013. Jedná se o největší prezentaci průmyslu cestovního ruchu s akcentem na regiony ve střední Evropě.

www.bvv.cz

BRNO – MĚSTO UPROSTŘED EVROPY

STAROBRNO IGNIS BRUNENSIS – MEZINÁRODNÍ PŘEHLÍDKA OHŇOSTROJŮ

24. 5. – 16. 6. 2013

Na přelomu května a června se v Brně a na jižní Moravě uskutečňuje seriál zábavních, kulturních a prezentačních festivalových akcí pod hrady Špilberk a Veveří. Největším lákadlem je mezinárodní soutěžní přehlídka ohňostrojných show s hudbou STAROBRNO IGNIS BRUNENSIS.

www.ignisbrunensis.cz

DIVADELNÍ SVĚT BRNO – MEZINÁRODNÍ DIVADELNÍ FESTIVAL

7.–14. 6. 2013

Mezinárodní divadelní festival Divadelní svět Brno patří k největším „city events“. Festival začíná Nocí kejklířů a končí Slavností masek. Specifický je rotační systém dramaturgických ředitelů festivalu z řad ředitelů městských divadel, takže v každém ročníku je zaručena kreativita a odlišnost od ročníku předcházejícího.

www.ticbrno.cz; www.divadelnisvetbrno.cz

DEN BRNA

16.–18. 8. 2013 

Městská oslava významné historické události, na jejímž konci stála obrana města Brna před švédskými vojsky za třicetileté války a zabránění jejich průniku k Vídni. Vznikla legenda a v jejím důsledku se v Brně zvoní pravé poledne už v 11 hodin. Součástí této akce jsou kostýmované průvody, salvy i rekonstrukce bitvy z dob obléhání Brna Švédy.

www.ticbrno.cz

GRAND PRIX BRNO – MISTROVSTVÍ SVĚTA SILNIČNÍCH MOTOCYKLŮ

23.–25. 8. 2013

Moderní areál Masarykova okruhu má pověst jednoho z nejbezpečnějších okruhů na světě a díky umístění v lesnaté krajině je také jedním z nejhezčích. Nejvýznamnější akcí je každoroční závod mistrovství světa silničních motocyklů Grand Prix České republiky.

www.brno-circuit.com

BRNĚNSKÉ VÁNOCE

29. 11. – 23. 12. 2013

Poslední pátek před první adventní nedělí se tradičně rozsvěcuje vánoční strom na centrálním náměstí Svobody. Od 29. listopadu 2013 tak návštěvníci jihomoravské metropole budou moci zažít tu pravou adventní atmosféru spojenou s vánočními trhy v srdci Brna. Na pondělí 23. prosince 2013 je připraven bohatý program především pro rodiče s dětmi také v prostorách Nové radnice.

www.brnenskevanoce.cz; www.vanocenazelnaku.cz; www.vanocenaradnici.cz

Top cíle

HRAD ŠPILBERK

Královský hrad Špilberk byl v 18. století „žalářem národů“, nejproslulejší věznicí v habsburské monarchii. Zde trpěli rakouští odsouzenci, italští karbonáři a mnozí další. Nyní hrad nabízí několik stálých výstav i prohlídku podzemních kasemat. Je obklopen rozsáhlým parkem, odkud si lze vychutnat výhledy na město i daleko do okolní krajiny.

30. května 2013 – slavnostní otevření nových expozic v nových prostorách hradu Špilberku (1. Galerie výtvarného umění 2. poloviny 20. století a počátku 21. století, 2.
O nové Brno. Brněnská architektura 1919–1939, 3. Orbis Pictus – Krystalíza her, Petr Nikl)

www.spilberk.cz

BRNĚNSKÉ PODZEMÍ

Brněnské podzemí – Mincmistrovský sklep, Labyrint pod Zelným trhem a Kostnice u kostela sv. Jakuba – vytvářejí jedinečný komplex zážitkové turistiky. Mincmistrovský sklep na Dominikánském náměstí nabízí možnost ponořit se do královské historie města a setkat se s mincmistrem Brunem. Sklepení pod Zelným trhem dá nahlédnout do života středověkého Brna včetně návštěvy alchymistické dílny či trestnice. Kostnice snoubí druhé největší ossarium v Evropě s pietou a duchovním rozměrem místa. Vznikla i tzv. funerální trasa, která provází návštěvníka osou spojující historické postavy s jejich ostatky.

www.ticbrno.cz

VILA TUGENDHAT

Po rozsáhlé restauraci se v roce 2012 opět otevřela pro veřejnost vila Tugendhat – funkcionalistická perla zapsaná od roku 2001 na seznam kulturního dědictví UNESCO. Tento dům určil nová měřítka moderního bydlení a byl ve své době převratný pro originální prostorové řešení, technologické zařízení a elegantní interiéry.

www.tugendhat.eu

JURKOVIČOVA VILA

Vedle světoznámé vily Tugendhat je veřejnosti otevřena také Jurkovičova vila v Žabovřeskách. „Secesní skvost“ z roku 1906 patří k vrcholným příkladům modernistické architektury inspirované britskou a vídeňskou tvorbou s prvky lidového umění.

www.moravska-galerie.cz

BRNĚNSKÝ ARCHITEKTONICKÝ MANUÁL

Brněnský architektonický manuál mapuje stavební a urbanistický vývoj města a jeho kulturní a společenský rámec. Lidé se mohou seznámit s historií mnoha staveb ve městě i s osudy jejich stavebníků, a to jak na internetu, tak přímo na místě díky kódům, jež je nasměrují na příslušnou webovou stránku.

www.bam.brno.cz

HVĚZDÁRNA A PLANETÁRIUM BRNO

Po rozsáhlé rekonstrukci je hvězdárna opět přístupná veřejnosti. Pozorování oblohy na hvězdárně, multivizuální pořady pod umělou oblohou planetária, interaktivní představení, experimentální show, výpravy do sluneční soustavy, přednášky, semináře i kulturní akce čekají na návštěvníky na Kraví hoře. V říjnu 2013 zde bude otevřeno nové hybridní planetárium (digitárium).

www.hvezdarna.cz

MORAVSKÁ GALERIE V BRNĚ

Moravská galerie v Brně se jako jediné muzeum umění v České republice zabývá výtvarnou kulturou komplexně. Pracuje jak s volným uměním (malbou, kresbou, grafikou, fotografií a plastikou od nejstaršího období po současnost),  tak s užitým uměním, grafickým designem a architekturou. Moravská galerie je druhým největším muzeem umění v České republice.

www.moravska-galerie.cz

MORAVSKÉ ZEMSKÉ MUZEUM

Moravské zemské muzeum je druhá největší a druhá nejstarší muzejní instituce v ČR. Bylo založeno v červenci roku 1817 císařským dekretem Františka I. Ve svých sbírkách uchovává přes 6 milionů předmětů, které představují cenný materiál z oborů přírodních a společenských věd, mj. i světově proslulou Věstonickou venuši.

www.mzm.cz

Turistické atraktivity Brna slavící v roce 2013 významné výročí

  • hrad Veveří – 800 let od první zmínky (www.veveri.cz)
  • Augustiniánské opatství na Starém Brně – 690 let od založení kláštera a baziliky královnou Eliškou Rejčkou (www.opatbrno.cz)
  • Zoologická zahrada města Brna – 60 let od založení (www.zoobrno.cz)
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama