Bc. Roman Onderka, MBA

  • SOCDEM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,87. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

29.09.2010 19:12:00

Otevřeno pro Brněnský Metropolitan!

Otevřeno pro Brněnský Metropolitan!

Brno získalo 1. cenu za podporu svobody projevu za Brněnský Metropolitan.

Město Brno získalo 1. cenu za podporu svobody projevu v kategorii Otevřeno za informační noviny Brněnský Metropolitan. 8. ročník soutěže Otevřeno x Zavřeno vyhlásila Otevřená společnost, o. p. s. Slavnostní vyhlášení a předání cen proběhlo ve středu 29. září 2010 ve 13 hodin v Praze.

„Kladného ocenění v soutěži Otevřeno x Zavřeno si velmi vážím a mám z něj opravdu radost, protože Brno získalo cenu Otevřeno poprvé v historii soutěže. Brněnský Metropolitan byl vždy kvalitní platformou k vyměňování názorů mezi zástupci politických stran i veřejností, což odráží snahu vedení města Brna o maximální otevřenost a vstřícnost v komunikaci s občany,“ řekl primátor města Brna Roman Onderka.

Soutěž Otevřeno x Zavřeno 2010 hodnotila nejlepší a nejhorší příklady otevřenosti úřadů vůči veřejnosti v České republice za období září 2009 – září 2010.

Hodnotí se především kvalita poskytování informací občanům, zneužívání nebo naopak dobré příklady využívání radničních periodik a aktivní zveřejňování informací. Hodnocení probíhá v následujících oblastech: Přístup k informacím, Svoboda projevu a Účast občanů na rozhodování. Novinkou pro letošní ročník je kategorie Otevřeno – transparentní veřejné zakázky.

Porota složená z 11 nezávislých odborníků vybírala z 58 nominací (12x Otevřeno, 46x Zavřeno). Zároveň mohla hlasovat veřejnost o své ceně pro nejvíce „otevřený“ nebo nejvíce „zavřený“ úřad.

Na cenu Otevřeno bylo nominováno také město Brno. Porota jej ocenila v kategorii Svoboda projevu 1. cenou za „zvýšenou snahu o objektivní a vyvážené informace o dění ve městě a zveřejňování názorů opozice“ v informačních novinách občanů statutárního města Brna Brněnský Metropolitan.

Stejně velký prostor pro názory všech politických stran zastoupených v Zastupitelstvu města Brna dává Brněnský Metropolitan již od počátku své existence (září 2005).

Z nominace (www.otevrete.cz)

Konkrétní čin:

Ve zpravodaji pravidelně každý měsíc dostává stejný prostor vyjádřit svá stanoviska každá politická strana (samozřejmě je to dobrovolná aktivita, strany nemusí tohoto práva využít). Běžně je publikováno zcela opačné vidění Brna: Strana zelených (vedení radnice) – Brnu se daří (M. Vlašín), ODS (opozice) – Brno nezadržitelně klesá ke dnu (L. Šťástka). 

Naše hodnocení činu:
Již od r. 2005 lze v Brněnském Metropolitanu sledovat na poměry v ČR zvýšenou snahu o objektivní a vyvážené informace o dění ve městě. Systematicky umožňuje zveřejnění názorů opozice v dostatečném rozsahu.
 

Další úspěchy Brněnského Metropolitanu

Brněnský Metropolitan se v průzkumu radničních listů v ČR, který provedla Otevřená společnost, o. p. s., umístil na 10. místě ze sta zkoumaných titulů.

V průzkumu bylo hodnoceno pět čísel vybraných periodik do října 2006. Jeho cílem bylo zjistit, do jaké míry je v radničních periodicích zachována pluralita názorů. Výsledkem je stanovení indexu různosti názorů (IRON) – platí, že čím vyšší je IRON, tím otevřenější (objektivnější, vyváženější) je periodikum.

Brněnský Metropolitan měl ve srovnání s časopisy ostatních statutárních měst a jejich částí index různosti názorů nejvyšší.

Město Brno se s Brněnským Metropolitanem účastnilo v letech 2005–2009 soutěže Zlatý středník vyhlašované sdružením odborníků v oboru komunikace a public relations PR Klub. Ve všech ročnících získal Brněnský Metropolitan certifikát vysoké profesionální úrovně Top Rated.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama