Bc. Roman Onderka, MBA

  • SOCDEM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,87. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

08.09.2010 15:15:37

Pocta Edisonovi

Pocta Edisonovi

nová socha rozsvítí prostor před obchodním domem Centrum

 V sobotu 11. září proběhne od 20.30 hodin v prostoru před obchodním domem Centrum na Malinovského náměstí za účasti primátora města Brna Romana Onderky slavnostní odhalení sochy Pocta Edisonovi.

Neobvyklý čas pro odhalení sochy slibuje zážitky pod rouškou tmy i v záři životodárného světla. Slavnostní zahájení bude v režii Národního divadla Brno provázet např. recitace básně Vítězslava Nezvala „Edison“ nebo tanec Edisonovo pokušení. Společně s instalací sochy se prostranství před OD Centrum dočkalo také oprav inženýrských sítí a nové dlažby.

 „Jsem velmi rád, že místo před obchodním domem Centrum tak typické pro setkávání a schůzky zkrásnělo a stane se dalším reprezentativním prostorem moravské metropole. Současně se také stane vzpomínkou na člověka, který ‛rozsvítil a proslavil‛ Brno,“ řekl primátor města Brna Roman Onderka.  

 Již v roce 2005 odsouhlasila Rada města Brna záměr realizace projektu „Sochy pro Brno“.  Jeho cílem je vybudovat v centru města galerii soch věnovaných významným osobnostem spjatým s Brnem a obohatit tak a současně i kultivovat veřejné prostory města. Uskutečnění celého projektu je naplánováno na léta 2006–2015.

První realizací tohoto projektu byla socha W. A. Mozarta na Zelném trhu. Dílo Kurta Gebauera zde bylo umístěno v roce 2008. Druhé dílo, vzešlé z výtvarné soutěže uvedeného projektu, je věnováno americkému vynálezci T. A. Edisonovi, jehož objev žárovky přinesl elektrické osvětlení do brněnského Mahenova divadla již v roce 1882.  Do soutěže se v roce 2007 přihlásilo dvaatřicet tvůrců. Zvítězil návrh právě instalovaného díla brněnského autora Tomáše Medka. Všech dvaatřicet návrhů na Edisonův pomník měli Brňané možnost vidět od listopadu 2007 do ledna 2008 v Urban centru.
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama