Bc. Roman Onderka, MBA

  • SOCDEM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,87. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

20.09.2012 18:28:29

Talentovaní doktorandi získají podporu města Brna

Talentovaní doktorandi získají podporu města Brna

Rada města Brna pokračuje v podpoře talentovaných studentů doktorandů, neboť ve středu 19. září 2012 doporučila zastupitelům města schválit smlouvu o dotaci ve výši 4 mil. Kč.

Cílem projektu je zlepšit podmínky doktorského studia pro talentované doktorandy a usnadnit tím podpořeným studentům zvýšení jejich kvalifikace. Projekt rovněž přispívá k větší atraktivitě technických a přírodovědných oborů a motivuje absolventy magisterského stupně k postgraduálnímu studiu na brněnských univerzitách. Konkrétně se jedná o finanční dar z municipálních zdrojů ve výši 10 tisíc korun měsíčně, který je podpořeným studentům vyplácen průběžně po dobu tří let.

Finanční podporu budou ještě schvalovat zastupitelé města.

„Není jednoduché vyčleňovat již od roku 2009 milionové částky na podporu projektu talentovaných studentů doktorandů a zatím mohu říci, že se nám to i přes složitou ekonomickou krizi, zákon o rozpočtovém určení daní, stále v rozpočtu daří a já pevně doufám, že studenty podpoří i zastupitelé. Ale zejména, že se nám tyto investice vrátí v podobě vynikajících studentských výsledků s přesahem do podnikatelských aktivit a ekonomiky města,“ uvedl primátor města Brna Roman Onderka.

Více o projektu Brno Ph.D. talent

Projekt Brno Ph.D. talent je zaměřen na podporu vynikajících studentů technických a přírodovědných oborů zapsaných v doktorském studijním programu na čtyřech partnerských univerzitách v Brně. Administrátor projektu je Jihomoravské centrum pro mezinárodní mobilitu, zájmové sdružení právnických osob. Projekt je součástí Regionální inovační strategie Jihomoravského kraje 3 (RIS3). Řídící výbor RIS3 zařadil tento projekt do Akčního plánu 2009-2013, který schválilo ZMB.

Deset tisíc korun měsíčně

Finanční dar deset tisíc korun měsíčně je každoročně udělován 20 perspektivním doktorandům prostřednictvím otevřené meziuniverzitní soutěže, do níž se každoročně hlásí na 150 zájemců. Vyhodnocení soutěže a výběr podpořených studentů zajišťuje mezinárodní porota nestranných odborných hodnotitelů, a to posouzením kvality přihlášených vědeckých projektů a osobních prezentací soutěžících studentů. Pravidla soutěže jsou inspirována příklady z praxe, vycházejí rovněž z konzultací s akademickými a vědeckými pracovníky brněnských univerzit a ze zkušeností z předešlých ročníků projektu.

Pilotní ročník soutěže

Pilotní ročník soutěže proběhl v akademickém roce 2009/2010, druhý a třetí ročník soutěže se uskutečnily v následujících letech. Do současnosti bylo díky zdrojům města podpořeno 60 talentovaných doktorandů. Počátkem akademického roku 2012/2013 byla završena tříletá finanční podpora první dvacítky doktorských studentů a v projektu nadále zůstává čtyřicet doktorandů.

Regionální inovační strategie Jihomoravského kraje 3 je v plném souladu s Lisabonskou strategií, se Strategií hospodářského růstu ČR, se Strategií pro Brno a s Programem rozvoje kraje.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama