Bc. Roman Onderka, MBA

  • SOCDEM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,87. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

03.06.2013 13:25:49

V sále brněnského planetária pokračují stavební úpravy

V sále brněnského planetária pokračují stavební úpravy

Brno - Hvězdárna a planetárium Brno uzavřela počátkem dubna sál velkého planetária, ve kterém ihned začaly rozsáhlé stavební přípravy.

Nejdříve byl demontován původní projekční přístroj, který se po dvaceti letech provozu stal muzeálním exponátem. Poté byla zlikvidována nevyhovující projekční plocha a odstraněny všechny zbytečné konstrukce.

V novém sále digitária kde se v pondělí uskuteční za účasti primátora města Brna Romana Onderky kontrolní den stavby, bude výrazněji skloněné hlediště se speciálními sedačkami. Přibližně 170 diváků se bude dívat na novou projekční plochu v podobě polokoule o průměru 17 metrů zavěšené na speciálním systému řetězů. Nové digitárium otevře v listopadu letošního roku.

„Investorem této úpravy hvězdárny a planetária je statutární město Brno. Z celkových 55 milionů korun potřebných na rekonstrukci získalo Brno dotaci 49,9 milionu korun od Ministerstva školství mládeže a tělovýchovy. Předpokládáme, že digitárium ročně navštíví 100 tisíc diváků. Již nyní mohu prozradit, že první představení pro veřejnost bude mít název Neuvěřitelný vesmír a první představení pro děti: Kaluoka'hina – začarovaný útes,“ uvedl primátor Brna Roman Onderka.

Základem projekčního systému digitária se stane několik datových projektorů, které s pomocí speciální optiky vytvoří celistvý obraz bez překryvů, s rovnoměrným jasem. Jelikož se rozlišení promítaného obrazu pohybuje kolem 13,2 milionu pixelů, zabere při zobrazovací frekvenci až 60 snímků za sekundu jedno půlhodinové představení objem dat přibližně 500 GB! Zajištěna tak bude téměř dokonalá prostorová iluze.

Simulaci hvězdné oblohy viditelné z planety Země zprostředkuje projektor s několika miliony hvězd. K dispozici bude jedinečný světelný a zvukový park. Celý systém ovládne několik desítek počítačů v klimatizované prosklené místnosti.

Výpočetní systém bude natolik výkonný, že dokáže v reálném čase generovat třírozměrný model vesmírného prostoru. Samozřejmě promítne i pořady připravené jiným produkčním systémem.

Projekční plochu NanoSeam digitária dodá americká společnost Spitz, analogové planetárium Chronos II japonská firma GOTO, software SkyExplorer v3 francouzský výrobce RSA Cosmos. Celou instalaci zaštiťuje česká společnost Nowatron Elektronik.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama