Bc. Roman Onderka, MBA

  • SOCDEM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,87. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

25.08.2010 16:10:56

VLÁDA PETRA NEČASE ŠETŘÍ, ALE ZATÍM HLAVNĚ NA MĚSTECH A OBCÍCH

VLÁDA PETRA NEČASE ŠETŘÍ, ALE ZATÍM HLAVNĚ NA MĚSTECH A OBCÍCH

Vláda zastavuje úspěšné projekty

Ministerstvo pro místní rozvoj (MMR) v rámci vládních úspor zamítlo 6 žádostí města Brna o dotaci na regeneraci panelových sídlišť. Dle rozhodnutí ministra pro místní rozvoj Kamila Jankovského z Věcí veřejných byla totiž pro rok 2010 snížena nejenom maximální výše dotace pro jedno město na 4 mil. Kč, ale byl omezen i celkový počet přiznaných dotací na jednu žádost. To vše z důvodů nedostatku finančních prostředků ve státním rozpočtu.

Vláda a ministerstvo pro místní rozvoj tímto krokem v podstatě zastavují úspěšný projekt regenerace panelových sídlišť, který mnoha obyvatelům napomohl zlepšit jejich životní podmínky. Vláda Petra Nečase tak sice pokračuje ve své snaze šetřit, ale dosavadní výsledky její práce ukazují hlavně na snahu přenést vlastní odpovědnost na města a obce a jejich obyvatele. Snížením podpory regenerace panelových sídlišť nebo krácením prostředků v Programu regenerace městských památkových rezervací a zón Ministerstva kultury ČR vláda nutí města převzít závazky státu a financovat je z jejich vlastních, již tak dost napjatých rozpočtů. Které jim navíc plánuje ještě více omezit a zkrátit.  

Rada města Brna proto byla nucena schválit přiznání pouze jedné dotace ve výši 3,5 mil. Kč z podprogramu Ministerstva pro místní rozvoj ČR „Podpora regenerace panelových sídlišť“ na realizaci III. etapy regenerace sídliště Brno – Řečkovice. V minulých letech se Brno podařilo získat z programuj regeneraci panelových sídlišť více prostředků, například v roce v roce 2007 to bylo 18,7 mil. Kč. Od roku 2006 pak získalo vedení města Brna z programu MMR pro regeneraci panelových sídlišť 51 617 000 Kč.

Jsem připraven udělat maximum proto, abychom mohli pokračovat v úpravách panelových domů a zlepšování prostředí jejich obyvatel. Nejenom, že se pokusíme jednat s ministerstvem pro místní rozvoj, ale budeme hledat další možné prostředky v rámci rozpočtu našeho města, stejně jako se nám to podařilo v případě snížených státních dotací na obnovu pátkových zón.

Roman Onderka

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama