Bc. Roman Onderka, MBA

  • SOCDEM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,87. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

07.10.2011 12:26:17

Vzdělání a zaměstnání je klíč k začlenění.

Vzdělání a zaměstnání je klíč k začlenění.

Druhá konference na národní úrovni v rámci projektu „Města pro aktivní začleňování“, který Brno realizuje s dalšími evropskými městy od září loňského roku, se uskutečnila v Brně.

Na konferenci s konkrétním názvem – Aktivní začleňování mládeže se zdravotním postižením – vystoupili zástupci Ministerstva práce a sociálních věcí ČR, Úřadu práce ČR, brněnského magistrátu a zástupci organizací pracujících se zdravotně postiženou mládeží. Ti prezentovali i konkrétní příklady projektů v Brně.

Konference se zaměřila na začleňování prostřednictvím vzdělávání, politiky zaměstnanosti a kvalitních sociálních služeb.

„Na začleňování postižené mládeže se podílí několik odborů brněnského magistrátu. Například školství, mládeže a tělovýchovy, odbor sociální péče, odbor zdraví, odbor bytový, odbor územního plánování a rozvoje i kancelář strategie města. Dále pak příspěvkové organizace města i řada nestátních neziskových organizací. Nejdůležitějším nástrojem pro aktivní začleňování postižené mládeže je ale vzdělání a zaměstnání. A v Brně je vysoký potenciál základního, středního i vysokého školství,“ upozorňuje primátor města Brna Roman Onderka.

Kromě běžných škol totiž v Brně existuje 8 speciálních škol zaměřených na děti a mládež s různými zdravotními handicapy (tělesně postižené, sluchově postižené, zrakově postižené i mentálně postižené). Podpora studentů se zdravotním postižením existuje i na vysokých školách, například ve středisku Teiresiás v rámci Masarykovy univerzity.

Politika zaměstnanosti zdravotně postižených v Brně je plně v kompetenci krajské pobočky Úřadu práce ČR. Programy a projekty zaměstnávání lidí se zdravotním postižením realizují rovněž nevládní organizace.

„Co se týká sociálních služeb pro zdravotně postižené, v Brně působí řada jak městských, tak nestátních organizací. Poskytují služby jako chráněné dílny, sociální rehabilitace, sociálně terapeutické dílny, chráněné bydlení a podporu samostatného bydlení, tlumočnické služby pro sluchově postižené. Město jim přispívá ze svého rozpočtu na provoz a spolupracuje s nimi v rámci komunitního plánování rozvoje sociálních služeb v Brně,“ dodává primátor města Brna Roman Onderka.

Roman Onderka

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama