Bc. Roman Onderka, MBA

  • SOCDEM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,87. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

28.07.2010 17:45:33

Zastavení silniční výstavby bude mít negativní dopady

Zastavení silniční výstavby bude mít negativní dopady

ministři by měli hledat finanční zdroje například v evropských fondech

Považuji dnešní signály z ministerstva dopravy, které dává jasně najevo, že bude muset již letos v srpnu zastavit výstavbu významné části silnic, za skandální. Je velmi zvláštní, že k takovému rozhodnutí dospělo ministerstvo ze dne na den bez jakéhokoliv varování. Zdůrazňuji, že zastavení prací na výstavbě dopravní infrastruktury může mít velmi negativní dopady.

 

V prvé řadě chci upozornit, že stavby, které opustí stroje i lidé, se budou muset zakonzervovat do doby, kdy se na jejich výstavbě začne znovu pracovat. Takováto konzervace však také není zadarmo a ve výsledku se může cena jednotlivých projektů významně navýšit. Hrozí ale samozřejmě také riziko propouštění ze strany stavebních firem, které tento krok v případě přerušení staveb také již avizovaly. To bude pro stát nesporně znamenat další náklady na podporu v nezaměstnanosti, protože stát by se měl postarat o občany, kteří v důsledku jeho rozhodnutí přijdou o práci.

 

Ministr dopravy by měl také pečlivě zvážit tento krok vzhledem k uzavřeným smlouvám s těmito stavebními společnostmi. Bylo by smutné, kdyby v důsledku takového rozhodnutí stát čelil žalobám ve výši několika miliard korun.

 

Jsem přesvědčen, že stát by v době hospodářské krize měl více než kdy jindy investovat právě do rozvoje kvalitní infrastruktury. V České republice to pak platí dvojnásobně, neboť naše geografická poloha z nás činí dopravní křižovatku v srdci Evropy. Financování výstavby silnic také zaručuje, že další lidé nebudou přicházet o práci. Ministr dopravy by proto ve spolupráci s ministrem pro místní rozvoj měl hledat takové cesty, které k nám přivedou peníze z Evropské unie, z nichž by se výstavba měla spolufinancovat.

 

Bc. Roman Onderka, MBA, stínový ministr dopravy za ČSSD

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama