Bc. Tomáš Popek

  • SOCDEM
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,69. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

15.10.2012 16:46:00

Víkend plný zklamání

Víkend plný zklamání

ČSSD utrpěla vítězství, ODS skončila většinou až čtvrtá, TOP09 v některých krajích nemá ani zastoupení, zisk KDU-ČSL je jen průměrný, SPOZ uspěla jen ve dvou krajích a NS-LEV21 až na dva kraje propadl úplně. Spokojený je snad jen soudruh Filip.

Jestli něco symbolizuje proběhlé krajské volby, je to zklamání, které ovládlo nezávislé kandidáty, strany velké i malé. ČSSD sice zvítězila, ale ztratila prakticky stejný počet mandátů jako ODS. Krom dvou krajů na severu Čech může za neúspěch převážně vedení strany. Nedivím se proto, že Bohuslav Sobotka odpovídá na otázku, zda považuje výsledek za úspěch, velmi vyhýbavě a většinou se omezí pouze na konstatování, že voliči vyjádřili nedůvěru vládě. Problém je, že to nebylo jen volbou sociální demokracie ale z velké části volbou komunistů.

V KSČM jsou asi spokojeni, ale stejně ty nepatrné rozdíly ve třech krajích, kde se s ČSSD prali o vítězství, určitě nakonec zamrzí. Zejména rozdíl 0,34% v Králohradeckém kraji. Pouhých 583 hlasů rozhodlo nejen o vítězství ale také o posledním 45. mandátu, který nakonec získali sociální demokraté.

KDU-ČSL také žádné nadšení neovládlo. Konečný zisk je jen průměrný. Ztráta jednoho mandátu oproti volbám posledním není nic hrozného, ale jistě cítí, že v době nespokojenosti s velkými stranami mohla získat mnohem více.

Výsledek ODS je naprosto tragický. Petr Nečas suverénně překonal bídný výsledek Stanislava Grosse, ke kterému se po volbách rád přirovnává. Ani mašinfírovi v čele sociální demokracie se v krajských volbách nepodařilo dostat pod 10 procent. Pokud jde o titul největšího loosera, je současný premiér jasná volba. Reakce na výsledky je typicky nečasovská. Vedení ODS žádnou odpovědnost nemá. Za nízký počet hlasů můžou regiony a lidé, kteří nepochopili, že ODS jde jen o jejich blaho. Vždyť těch 130 miliard církvím dávají vlastně kvůli lidem. Stejně tak i těch 40 miliard poputuje do penzijních fondů, kvůli naší budoucnosti.

TOP09 žádné mandáty neobhajovala, ale stejně čekali lepší výsledek. Vždyť nemají zastoupení ani ve všech krajích, a tam kde ano, je nevýznamné. Podle vedení za propadák mohou jejich „nutné“ reformy. Ty sice zapříčinily propad ekonomiky a snižování životní úrovně v ČR, ale vláda na nich tvrdohlavě trvá.

Lamentuje i Andrej Babiš, jehož kandidáti i před štědrý sponzoring umožňující masivní kampaň příliš neoslovili. Neslavně dopadli i Zemanovci. 7 mandátů ve dvou krajích je sice lepší než nic, ale na základě předvolebních průzkumů se čekalo, že uspějí alespoň v polovině krajů. Suverenita a další malé strany neuspěly vůbec.

Počet hlasů pro Národní socialisty si zaslouží hlubší analýzu. Největší problém strany NS-LEV21 je asi v tom, že se z ní stala vlastně druhá sociální demokracie. Nenabízí ani regionálnost, po níž je poptávka v některých krajích, ani nová témata či nový přístup k politice. Konzervativní volič zůstal u ČSSD, ti ostatní chtěli volit něco jiného. Pokud má uspět ve volbách příštích musí se nějak odlišit od ČSSD, protože jen jiná barva nestačí. Volnější ruku by měli dostat noví nadějní lidé, které Jiří Paroubek do své strany přilákal. Důraz v kampani by měl být právě na ně a zkušený Jiří Paroubek by měl hlavně pomáhat k růstu nové generaci politiků. Sám poptávku po změně jako expremiér a bývalý předseda ČSSD, tedy symbol starých pořádků, těžko uspokojí. Navíc i projekt SPOZ je důkazem, že strana postavená na jedné osobnosti nemá šanci na větší úspěch.

Zklamaní budou i ti co nabádali k volbě neparlamentních stran a ke kroužkování. Většina voličů sice neustále nadává, jak jsou v politice pořád ty stejné tváře kumulující funkce, ale když dojde na volby, nejen že většina volí strany parlamentní, ještě k tomu kroužkují poslance, senátory a známé zasloužilé straníky. Šance pro růst nových osobností je tak minimální.

Zajímavý bude i výsledek druhého kola voleb senátních. Tam kde soupeří komunisté a sociální demokraté to bude souboj disciplinovanosti voličů KSČM se strachem z komunistů, který vyvolal jejich úspěch ve volbách krajských. ČSSD má poměrně velký počet kandidátů v druhém kole a může trochu vylepšit dojem z voleb krajských, jenže komunističtí kandidáti budou možná tvrdší oříšek, než ti občanských demokratů. ODS má reálnou šanci asi v šesti obvodech, což je stále ztráta více jak poloviny obhajovaných senátorských křesel. Ačkoliv už nyní to v ODS vře, plně to vypukne až po oznámení výsledků druhého kola senátních voleb.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama