Česká pirátská strana

Internet je naše moře!
  • Piráti
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -2,29. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

22.01.2010 14:28:53

ČPS zaslala otevřený dopis španělskému velvyslanci

ČPS zaslala otevřený dopis španělskému velvyslanci

Praha - 9.1.2010 - tisková zpráva České pirátské strany

Zasíláme velvyslanci Španělského království v ČR otevřený dopis jako reakci na rozsudek Nejvyššího soudu Španělského království, který nařídil španělské Asociaci uživatelů internetu (AI) zaplatit Sdružení svazu autorů a vydavatelů (SGAE) a jeho prezidentovi E. Garcii odškodnění ve výši 36.000 EUR.

SGAE, obdoba českého OSA, v roce 2004 podala na AI žalobu, za urážlivou kampaň, která směrovala proti autorskému svazu. V kampani využila AI webové stránky jako www.putagae.org (Zkurvený svaz autorů) nebo www.antisgae.internauts.com. Tyto webové stránky obsahovaly mimo jiné výrazy jako „žoldácké gorily“, „banda mafiánů“, „zkurvení zloději“,nebo „přísloví říká: kdo okrádá zloděje, tomu milost na dalších sto let“.

Ačkoli AI argumentovala svobodou slova a tím, že nenese odpovědnost za hanlivé výroky, neuspěla ani u poslední soudní instance s kasačním řízením.

Zarážející je i zdůvodnění rozsudku.

Mikuláš Ferjenčík, ze zahraničního odboru ČPS k rozsudku řekl: „Nebudeme bez reakce přihlížet rozsudku, jímž bylo právo na ochranu osobnosti zajímavě aplikováno u kolektivního správce děl a nadřazeno základnímu lidskému právu na svobodu vyjadřování. Toto právo zná i španělská ústava.“

ČPS jako součást Evropského pirátského hnutí si klade za cíl upozorňovat na svévolná omezení základního lidského práva na svobodu vyjadřování v kterékoli zemi EU.


Odkazy:

Česká verze dopisu - www.ceskapiratskastrana.cz/media/SpanelskyVelvyslanec.pdf

Anglická verze dopisu - www.ceskapiratskastrana.cz/media/SpanelskyVelvyslanec_EN.pdf

AI - http://www.internautas.org/

SGAE - http://www.sgae.es/home/es/Home.html


Kontakty:

Zahraniční odbor ČPS

  • Jakub Michálek, jakub.michalek(zav)ceskapiratskastrana.cz
  • Mikuláš Ferjenčík, mikulas.ferjencik(zav)ceskapiratskastrana.cz

Mediální odbor ČPS

  • Jan Podhajský, jan.podhajsky(zav)ceskapiratskastrana.cz
  • Jaroslav Kučera, jaroslav.kucera(zav)ceskapiratskastrana.cz
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama