Česká pirátská strana

Internet je naše moře!
  • Piráti
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -2,28. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

10.07.2010 7:37:04

Koalicí připravované referendum je paskvil

Koalicí připravované referendum je paskvil

Brno - 2.7.2010 - tisková zpráva České pirátské strany

Věci veřejné na svém webu uveřejnily část programového prohlášení budoucí vlády, která se věnuje referendu. Z pohledu ČPS, která přímou demokracii a oslabení vlivu politických stran hájí také, se o tomto návrhu nedá mluvit jinak, než o podvodu na voliče. Strany rodící se koalice si zjevně nepřejí posílení vlivu občanů na dění v zemi.

K vypsání referenda je potřeba alespoň 250 tis. podpisů oprávněných voličů. Tedy zhruba tolik, kolik postačuje ke zvolení do sněmovny. Sehnat toto množství podpisů považujeme za prakticky nemožné. Ve švýcarském systému referend, který prosazujeme a který je dlouhodobě ověřený, stačí pouhé 1% voličů a rozhodně se nedá říct, že by byl systém jakkoli zneužíván.

Dokonce ani když už se podaří podpisy sehnat, neznamená to ještě, že se referendum uskuteční. Protože vláda bude každé konkrétní referendum vždy navrhovat jako nový ústavní zákon, parlament jej musí schválit třípětinovou většinou. Nestane-li se tak, občanská iniciativa přijde vniveč. Toto by se ve vyspělé demokracii, jakou je třeba právě Švýcarsko, nestalo.

Ivan Bartoš, předseda České pirátské strany, text prohlášení komentoval: „Možná by bylo lepší, kdyby se nová vláda tématu referend raději vůbec nevěnovala a přenechala jej do budoucna stranám, které přímou demokracii myslí opravdu vážně. Takto vznikne jen další nepoužitelný legislativní paskvil!"

Odkazy:

http://www.veciverejne.cz/veci-verejne/clanky/k9-kompromisni-navrh-o-obecnem-referendu.html

 

Za mediální odbor ČPS:

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama