Česká pirátská strana

Internet je naše moře!
  • Piráti
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -2,29. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

25.01.2010 16:41:55

Ministryně zahraničních věcí USA Clintonová podpořila snahy pirátských stran

Ministryně zahraničních věcí USA Clintonová podpořila snahy pirátských stran

Brno, 25.1.2010 - stanovisko České pirátské strany

Ministryně zahraničních věcí USA Hillary Clintonová v reakci na probíhající snahy firmy Google o zrušení cenzury Internetu v Číně řekla: „Nová informační železná opona se roztahuje přes velkou část světa. Požadujeme jediný internet, na kterém bude mít celé lidstvo stejný přístup ke znalostem a myšlenkám.“ Dále pak pokračovala: „Země, které budují elektronické bariéry v přístupu k Internetu nebo filtrují jeho obsah porušují Všeobecnou deklaraci lidských práv OSN, která svobodu projevu a informací zaručuje.“

Hillary Clintonová tak nepřímo potvrdila základ programů všech pirátských stran. O nutnosti obrany proti stále sílící cenzuře Internetu svědčí nejen běžná praxe v Číně a Íránu, ale například i v Austrálii, Francii, Velké Británii, Švédsku, Španělsku nebo Turecku. Dokonce i u nás například Telefonica O2 nebo Vodafone upravují DNS záznamy ve snaze ztížit přístup na některé nepohodlné stránky, čímž porušují principy síťové neutrality.

Vilém Maršík, předseda komise pro revizi práv k nehmotným statkům a svobodný Internet, vyjádření ministryně komentoval: „Zástupci USA zatím vystupovali spíše jako ti, kdo nadřazují autorské právo nad svobodu projevu a právo na informace. Prohlášení Hillary Clintonové by mohlo být předzvěstí změny ve státní politice přístupu k Internetu jako informačnímu médiu 21. století."

Odkazy:

Článek agentury Reuters - http://www.reuters.com/article/idUSTRE60K1V220100121

Cenzurující operátoři: http://blok.hrach.eu/blok/dump.php

Kontakty:

Mediální odbor ČPS

  • Jan Podhajský, jan.podhajsky(zav)ceskapiratskastrana.cz
  • Jaroslav Kučera, jaroslav.kucera(zav)ceskapiratskastrana.cz
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama