Česká pirátská strana

Internet je naše moře!
  • Piráti
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -2,29. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

20.07.2021 10:53:00

Nepříjemný tlak na návštěvníky karlovarského Kulturního léta

Nepříjemný tlak na návštěvníky karlovarského Kulturního léta

Na červnovém zastupitelstvu Karlových Varů bylo vedení města vystaveno kritice za záměr dát na novou jezdeckou sochu Karla IV. 50 Kč z každé prodané vstupenky na festival Karlovarské kulturní léto.

 Podle zastupitelky Barbory Hradečné jde o nepříjemný tlak na návštěvníky festivalu.

Karlovy Vary nabízejí tradičně netradiční zábavu. Třeba lze vyrazit za kulturou a zároveň postavit sochu! Program Karlovarského kulturní léta, které odstartovalo 25. 6. nabízí široký repertoár vyžití - hudbou počínaje, workshopy a divadlem konče. Ovšem, také skrývá jednu zvláštnost. Každý návštěvník, který si zakoupí vstupenku na karlovarskou kulturu, přispěje, ať už vědomě či nevědomě, 50 Kč na realizaci jezdecké sochy Karla IV. A z tohoto důvodu také letos vstupné podražilo.

"Na červnovém jednání zastupitelstva města jsme vedení upozorňovali na fakt, že tímto krokem dostávají každého návštěvníka s platnou vstupenkou pod nepříjemný tlak, kdy prakticky nemá na výběr, zda přispět na sochu chce či nechce. Odpovědí bylo, kdo nechce přispět ať na koncerty nechodí," uvedla zastupitelka Barbora Hradečná.

Předmětem sporu je vítězný návrh soutěže o sochu Karla IV., kterou na začátku roku 2017 uspořádal místní Rotary klub a jehož autorem je prof. akademický sochař Michal Gabriel. O “hurá akci” Rotariánů svědčí i fakt, že nebylo vybráno místo, kam by svou sochu umístili.

Původní nápad - místo květinového data u pošty, padl velmi rychle. Následovaly nápady na dalších pět lokací i poněkud kuriozní nápad, aby socha městem putovala. Nakonec se rozhodlo o jejím umístění na Divadelním náměstí.

"I současné umístění na Divadelním náměstí je tak trochu na sílu a ukazuje špatné nakládání s veřejným prostorem. Měli bychom kultivací dojít k soše, nikoliv sochu prostě někam nacpat," říká zastupitel Jindřich Čermák

"Člověk by snad nic nenamítal proti soše jako takové, pokud se však jedná o iniciativu soukromého subjektu, kterým Rotary klub bezesporu je, je správnou cestou přispívat z veřejných peněz, nota bene takovým způsobem? Chybí dobrovolnost, opět nulová informovanost a diskuze s občany. Před Thermalem se sice dozvíte, kam můžete přispět, že už jste ale přispěli se tam nedočtete." dodává Barbora Hradečná.

Infocentrum jako hlavní pořadatel léta se prostě rozhodnul, že 450 tisíc korun z výtěžku ze vstupného poputuje na pomník, o kterém jste dost možná ani do této doby neslyšeli, neměli jste možnost se vyjádřit, zda sochu ve městě, kde již máme tři sochy Karla, chcete. Našemu městu chybí připomínky dalších slavných rodáků nebo těch, kteří pomohli s rozvojem lázeňského údolí.

Je jisté, že zájem o sochu v poslední době opadl. Rotariáni se proto řadou akcí snaží zájem o jezdeckou sochu oživit. S tímto vehementním tlakem na sílu však v žádném případě nesouhlasíme.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama